Acasa Renault Statul francez isi creste spre 20% paticipatia la Renault, pentru a-si mentine o influenta puternica in companie

Statul francez isi creste spre 20% paticipatia la Renault, pentru a-si mentine o influenta puternica in companie

de Vlad Barza

Renault Kadjar (sursa - Renault)

Statul francez a anuntat ca va investi 1,2 miliarde euro pentru a-si creste participatia in actionariatul Renault, de la 15%, la 19,7%, efectul fiind ca statul va ramane pe mai departe extrem de influent in deciziile ce privesc viitorul constructorului auto. Comentand anuntul, Le Figaro spune ca statul este un „actionar oportunist” care ar face orice pentru a-si apara interesele. Marea miza este garantarea locurilor de munca din Franta, statul fiind foarte sensibil la acest capitol.


Statul achizitioneaza 14 milioane de actiuni si isi duce participatia la aproape 20%, ceea ce ii da drept dublu de vot in board-ul companiei, conform unei legi din 2014 numita legea Florange.

Legea da drept dublu de vot in board actionarilor care au macar doi ani vechime in capitalul acelor companii, acest drept dublu de vot putand fi anulat doar de o rezolutie din interiorul companiei.

Renault va incerca sa treaca o astfel de motiune in adunarea generala a actionarilor care se va tine pe 30 aprilie, iar statul francez spera ca va putea invalida motiunea datorita cresterii participatiei.

Comentand anuntul Renault, Le Figaro scrie ca statul este un actionar oportunist care nu ezita in a utiliza toate armele pe care le are la disozitie pentru a-si proteja interesele si pentru a se mentine in capitalul marilor companii. Printre strategii se numara si legea Florange care prevede, printre altele, ca marile companii trebuie sa faca toate eforturile posibile pentru a gasi un cumparator inainte de a decide sa inchida o uzina.

Statul francez cere marilor companii la care este actionar sa mentina locurile de munca din Franta pe anumite perioade, tara fiind celebra pentru protestele sale cand e vorba de posibile concedieri si de mutarea productiei in alte regiuni. Statul si-a marit anul trecut si participatia la PSA Peugeot-Citroen.

Lasa un comentariu