Acasa Tehnologie VIDEO: Marea Britanie incepe testarea de masini care se conduc singure

VIDEO: Marea Britanie incepe testarea de masini care se conduc singure

de Vlad Barza

Vehiculul Meridian (sursa - Ministry of Transport)

In Marea Britanie au fost prezentate primele masini autonome care incep sa fie testate in mai multe orase. In primavara autoritatile vor intocmi un cod de bune practici pentru a decide in ce mod trebuie schimbata legislatia pentru a permite si acestor masini futuriste sa se alature traficului auto. Primele masini au viteze mici si nu arata prea grozav, insa important e ca lucrurile s-au pus in miscare. Alaturi de Regatul Unit, Germania si Suedia sunt tarile europene cel mai avasate in domeniu.

Se fac teste in Londra, Bristol, Milton Keynes si Coventry, existand trei tipuri de vehicule. Pe strazile pietonale si pe trotoarele din Milton Keynes este testat un vehicul ciudat numit Lutz care este mai mic decat un smart fortwo. Are o autonomie de 65 km si viteza maxima este de 23 km/h, in prezent existand trei masinute, cu obiectivul de a se ajunge la 40 unitati. Micul vehicul merge pe rute prestabilite, iar datorita senzorilor, camerelor video si radarului se opreste cand intalneste un obstacol

Se va studia modul in care publicul va testa aceste vehicule si va fi creata si o aplicatie pentru ca doritorii sa le poata chema.

In Greenwhich va fi testat un „shuttle” numit „Meridian”, un vehicul asemanator cu masinutele de golf. Prezentand vehiculul, un reporter BBC s-a pus in fata lui si apoi a luat un interviu in vehicul, in timp ce acesta se misca, sub privirile mirate ale celor din jur.

Programul este fondat de autoritati, costa 20 milioane lire sterline si pasul urmator tine de crearea unui cod de bune practici care sa dea industriei un set de reguli care sa-i permita testarea de masini autonome in conditii normale de trafic. In plus, va fi incurajata crearea de versiuni mai avansate. Codul de bune practici va fi prezentat in primavara si toate testele ar trebui sa fie in plina desfasurare la vara.

Lasa un comentariu