Acasa BMW FOTO: BMW Seria 2 Gran Tourer, micul autobuz BMW cu 7 locuri

FOTO: BMW Seria 2 Gran Tourer, micul autobuz BMW cu 7 locuri

de Adrian Mitrea

BMW Seria 2 Gran Tourer (sursa - BMW)

BMW Seria 2 Gran Tourer, primul automobil premium compact din lume cu sapte locuri, debuteaza pe piata in acest an si va fi expus in premiera mondiala, in fata publicului larg, la Salonul Auto de la Geneva (5-15 martie). Prin acest nou model BMW intra intr-un nou segment de automobile si abordeza o categorie absolut noua de clienti.

In ciuda dimensiunilor sale compacte – masoara 4.556 milimetri lungime, 1.800 mm latime si 1.608 mm inaltime – BMW Seria 2 Gran Tourer ofera spatiu amplu si portbagaj generos, a carei capacitate poate fi extinsa de la 645 la 805 litri. Prin rabatarea spatarelor banchetei, volumul compartimentului de bagaje ajunge la un maximum de 1.905 litri. Versatilitatea maxima este asigurata de bancheta care dispune standard de culisare inainte-inapoi (130 mm), cu spatar divizat in raport 40:20:40, rabatabil la apasarea unui buton, si cu sistem de prindere pentru trei scaune de copii.

Posibilitati suplimentare sunt oferite de cel de-al treilea rand de locuri, disponibil optional, care poate fi rabatat complet in podeaua portbagajului.

„Caracterul practic cotidian al automobilului este maximizat printr-o gama de optiuni de stocare pentru toate cele trei randuri de locuri, precum si prin sinele de pe spatarul locurilor din fata, cu masute rabatabile atasate. Noul BMW Seria 2 Gran Tourer este un pionier prin modul in care reuneste calitatile traditionale ale segmentului – precum functionalitatea spatiala si confortul – cu valorile BMW traditionale, precum dinamica, eleganta si calitatea premium”, spune producatorul auto german.

Formula (initiala) pentru lansarea pe piata: cinci motoare turbo si tractiune integrala BMW xDrive. Cu exceptia versiunii 220d xDrive, toate motorizarile dispun de tractiune fata.

  • BMW 220d xDrive Gran Tourer este disponibil la lansare impreuna cu tractiunea integrala. Modelul realizeaza o accelerare 0-100 km/h in 7,6 secunde, in contextul unui consum conform standardelor de masurare ECE de 4,9-5,1 l/100 km si emisii de 128-133 g CO2/km, in functie de tipul si dimensiunea pneurilor folosite. Aceste performante sunt asigurate de motorul diesel de patru cilindri care dispune de o putere de 140 kW/190 CP, respectiv 400 Nm.
  • Alaturi de 220d xDrive Gran Tourer, este disponila o alta versiune de patru cilindri diesel, BMW 218d Gran Tourer, cu o putere maxima de 110 kW/150 CP, respectiv un cuplu de 330 Nm. Performantele asigurate sunt de 9,3 secunde pentru sprintul 0-100 km/h si un consum de 4,3–4,5 l/100 km, respectiv emisii 114–119 g/km.
  • Cea mai accesibila versiune diesel va fi BMW 216d Gran Tourer, un model deosebit de eficient. Motorul diesel cu trei cilindri dispune de o putere de 85 kW/116 CP si un cuplu de 270 Nm asigura un consum de 3,9-4,2 litri per 100 km si emisii de 104-111 g/km, in contextul unui sprint 0-100 km/h in 11,1 secunde.
  • La lansare va fi disponibil un propulsor pe benzina cu patru cilindri in linie, BMW 220i Gran Tourer. Acesta dezvolta 141 kW/192 CP si un cuplu de 280 Nm disponibil deja de la 1250 rpm pentru un raspuns deosebit de spontan. Modelul asigura o acceleratie 0-100 km/h in 7,7 secunde si un consum mixt conform standardelor de masurare ECE de 6,2-6,4 litri per 100 km, respectiv emisii de 144-149g CO2 per km, in functie de tipul si dimensiunea pneurilor echipate.
  • Gama motorizarilor pe benzina este completata de versiunea in trei cilindri, BMW 218i Gran Tourer, care dezvolta 100 kW/136 CP si un cuplu de 220 Nm de la 1.250 rpm. Acceleratia 0-100 km/h este realizata in 9,5 secunde, in timp ce consumul mixt este de 5,1–5,5 l/100 km, respectiv emisii de 119-127 g CO2/km.

Din vara este planificata introducerea pe piata a doua noi versiuni – 216i Gran Tourer si 220d Gran Tourer.

Toate motorizarile disponibile provin din noua familie de propulsoare BMW TwinPower Turbo si combina cele mai noi tehnologii BMW (precum VANOS, Valvetronic, injectie directa, injectie common rail sau siteme turbo) pentru o combinatie fara egal intre eficienta si performante sportive. Toate versiunile pot fi echipate optional cu o cutie de viteze automata cu 6 trepte pentru motorizarile cu 3 cilindri si cu 8 trepte pentru motorizarile cu 4 cilindri, in timp ce 220d xDrive vine cu o cutie automata cu 8 trepte in echiparea standard.

Datorita noii aplicatii „myKIDIO” (initial disponibila doar in Germania), calatoriile lungi pot fi distractive chiar si pentru tinerii pasageri. Aplicatia debuteaza odata cu BMW Seria 2 Gran Tourer si ofera continut potrivit pentru copii si familii – cum ar fi filme artistice, seriale, carti audio si jocuri audio – pe tablete precum Apple iPad, astfel incat pasagerii din spate sa se distreze. Conducatorul si pasagerul din fata detin controlul deplin asupra continutului rulat: aplicatia poate fi operata cu usurinta prin intermediul controlerului iDrive si a monitorului de control, imediat ce dispozitivul mobil este conectat la automobil. In acel moment, aplicatia „myKIDIO” permite controlul si utilizarea continutului potrivit varstei, pe tablete, astfel ca si calatoriile lungi se transforma intr-o experienta mai placuta pentru copii. Afisajul central arata ce vizualizeaza copiii pe tablete, iar cei mici aflati pe locurile din spate pot utiliza BMW Kids Cockpit pentru a verifica informatiile cu privire la calatorie (cum ar fi timpul estimat al sosirii, viteza sau temperatura exterioara) intr-o maniera simpla si amuzanta.

Sistemele de asistenta si optiunile de informare si entertainment, disponibile in portofoliul BMW ConnectedDrive, imbunatatesc siguranta condusului si confortul. De exemplu, Head-Up Display, care proiecteaza toate informatiile relevante in campul vizual al conducatorului, sau Traffic Jam Assistant, o functie care asigura deplasarea complet autonoma a automobilului in conditii de ambuteiaje pe autostrada.

Pe langa versiunea standard, BMW Seria 2 Gran Tourer este disponibil in alte patru variante. Modelul Advantage ofera functionalitate imbunatatita fata de versiunea standard, incluzand – printre altele – aer conditionat automat cu reglare pe doua zone, Park Distance Control (control al distantei de parcare) in spate, tempomat cu functie de franare si volan multifunctional. Modelul Sport Line accentueaza latura sportiva prin dotari exclusive de design precum jante speciale din aliaj usor si scaune sport, in timp ce Luxury Line evidentiaza exclusivismul prin aplicatiile cromate, dar si anumite decoratiuni din aliaj usor si piele la interior. Pe langa toate acestea, modelul M Sport vine cu o selectie compusa din pachetul aerodinamic M, Shadow Line de la BMW Individual, volan M imbracat in piele si scaune M Sport – printre altele.

BMW Seria 2 Gran Tourer este mai lung cu 214 mm si mai inalt cu 53 mm fata de BMW Seria 2 Active Tourer, avand totodata si un ampatament mai lung cu 110 mm, la 2.780 mm.

Linia mai inalta a acoperisului permite conducatorului si pasagerilor sa stea drepti, cu o pozitie inalta a sezutului, in timp ce ofera o vizibilitate excelenta de jur-imprejur, chiar si in situatiile dificile din trafic. In plus, accesul in automobil este mai facil. Peste toate acestea, BMW Seria 2 Gran Tourer oferul genul de spatiu pentru picioare, in special in spate, care in mod normal este rezervat automobilelor mai luxoase ale marcii.

Spatarul celor trei locuri din spate poate fi ajustat pentru imbunatatirea confortului sau pentru a crea mai mult spatiu pentru bagaje. Daca este necesara folosirea spatiului de stocare la maximum, spatarul banchetei – divizibil in raport 40:20:40 – poate fi deblocat prin intermediul unui buton din portbagaj, apoi rabatat pentru a se crea o suprafata cargo aproape plana. Spatarul pasagerului din fata poate fi si el coborat astfel incat sa poata fi transportate si echipamente de pana la 2,60 metri lungime. Accesul la portbagaj este foarte usor datorita hayonului mare, lat, si cu deschidere larga, care poate fi deschis/inchis automat printr-un buton sau, optional, fara atingere, prin intermediul senzorului de sub bara spate.

O alta dotare foarte utila este podeaua robusta si pliabila a portbagajului, care ascunde un compartiment suplimentar cu un sertar multifunctional care asigura un spatiu de stocare de 100 de litri. Acesta se poate folosi, de exemplu, la depozitarea rotii de rezerva (optionala) sau a suportului rabatabil de biciclete – disponibil optional in gama de accesorii BMW originale – cand acesta din urma nu este folosit. Punctele de fixare din portbagaj si carligele pentru saci multifunctionali – dispuse atat in stanga, cat si in dreapta – sunt alte detalii practice care subliniaza caracterul practic al lui BMW Seria 2 Gran Tourer.

O alta particularitate utila in interiorul noului BMW Seria 2 Gran Tourer sunt „monosinele” de pe spatarele scaunelor fata, pe care se pot atasa masute rabatabile de buna calitate – li se pot ajusta atat inaltimea, cat si unghiul de inclinare.

Disponibil optional, cel de-al treilea rand de locuri ofera spatiu pentru doi pasageri, ceea ce evidentiaza flexibilitatea BMW Seria 2 Gran Tourer. O treapta cu suprafata aderenta existenta in deschiderea usii spate permite accesul confortabil – in combinatie cu rabatarea si culisarea randului al doilea de locuri (Easy Entry).

In aceasta configuratie portbagajul ofera spatiu pentru bagaje mici. Daca nu sunt necesare cele doua locuri suplimentare, al treilea rand poate fi coborat complet in spatiul de stocare de sub podea. Suprafata portbagajului ramane aproape plana, iar spatiul de stocare este acelasi ca la un model de cinci locuri, mai putin cel ocupat de sertarul multifunctional.

Caracterul practic cotidian si utilizarea flexibila ale noului BMW Seria 2 Gran Tourer sunt reflectate si de numeroasele compartimente si spatii de depozitare. Un compartiment mare in fata consolei centrale, de exemplu, este spatiul ideal pentru pastrarea smartphone-urilor, a ochelarilor sau a cheilor. De asemenea, spatiul de sub cotiera centrala fata poate fi si el utilizat drept compartiment de depozitare. Doua suporturi mari de pahare, aflate in spatele levierului schimbatorului de viteze, sustin in siguranta orice recipient pentru lichide, fara a impiedica schimbarea vitezelor. Mai mult, in panourile usilor pot fi depozitate sticle de pana la 1,5 litri.

Alte echipamente de calatorie, precum jucariile copiilor, pot fi stocate in compartimentele culisante de sub scaunele din fata sau in compartimentele de sub al doilea rand de scaune. De asemenea, pe langa cel de-al treilea rand de locuri exista spatii pentru obiecte inalte si subtiri, precum sticle sau pompe pentru biciclete. O consola centrala speciala – cu doua suporturi de pahare si un compartiment de depozitare, precum si o priza 12V pentru incarcarea dispozitivelor electrice – are rolul ei in imbunatatirea confortului pentru pasagerii din randul al treilea.

BMW Seria 2 Gran Tourer tinteste familiile cu multi copii, un exemplu fiind posibilitatea montarii a trei scaune pentru copii in randul al doilea. De asemenea, exista si posibilitatea de atasare a doua scaune universale pentru copii in randul al treilea.

citeste AICI toate stirile legate de Salonul Auto de la Geneva 2015

BMW Seria 2 Gran Tourer (sursa - BMW)

Lasa un comentariu