Acasa Jaguar Primul SUV Jaguar se va numi F-PACE si va fi lansat in 2016

Primul SUV Jaguar se va numi F-PACE si va fi lansat in 2016

de Vlad Barza

F-PACE foto teaser (sursa - jaguar)

Jaguar va lansa in 2016 primul sau crossover-SUV, care se va numi F-PACE si va avea un rol esential in cresterea vanzarilor marcii spre 200.000 unitati/an, scrie Automotive News. SUV-ul are la baza un concept prezentat in toamna lui 2013, cu care a inaugurat o noua arhitectura de vehicul, din aluminiu, care va permite marcii sa lanseze masini mai usoare si mai economice. Jaguar defineste F-PACE ca fiind „masina sport de familie”

SUV-ul are la baza conceptul C-X17, gandit de celebrul designer Ian Callum. Conceptul prezentat in toamna lui 2013 este cu 40 cm mai lung decat Range Rover Evoque si imprumuta detalii care se regasesc pe modele precum XJ si F-TYPE. Modelul va concura cu masini precum Porsche Macan, BMW X3 si Audi Q5 si va fi construit in Marea Britanie, la Solihull, contribuind la adaugarea a 1.300 de locuri de munca in uzina Jaguar Land Rover.

„Am primit un feedback atat de pozitiv la conceptul C-X17 anul trecut incat am decis sa-l aducem in realitate. Jaguar F-PACE, inspirat de F-TYPE, este un echilibru bine gandit intre performanta, stil si utilitate. Ofera o combinatie unica intre un exterior inspirat de masinile sport Jaguar, frumusete intrinseca si interior practic si luxos, F-PACE este masina noastra sport de familie”, spune legendarul Ian Callum, directorul de design al marcii.

click AICI pentru poze oficiale cu Jaguar C-X17

C-X17 a fost ales sa arate ce poate noua arhitectura denumita iQ[Al] (arhitectura inteligenta din aluminiu) care va sta la baza unei noi generatii de masini compacte ale Jaguar in urmatorii ani. Sefii marcii spun ca platforma este modulara si flexibila, permitand constructia unor modele din clase diferite, mai ales compacte.

Jaguar spune ca noua arhitectura de vehicul ii va permite sa construiasca modele cu greutate mai redusa si va oferi si designerilor mai multa libertate de creatie si mai putine constrangeri venite de la ingineri.

Jaguar a vandut anul trecut 81.500 masini, cu 6% mai mult decat in 2013. Compania de cercetare IHS Automotive estimeaza pentru marca vanzari totale de 112.000 unitati anul acesta, datorita lui XE, iar in 2017 s-ar putea ajunge la 200.000 si datorita lui F-PACE.

Jaguar Land Rover a fost preluata in 2008 de indienii de la Tata Motors, dupa ce ultimi ani sub tutela Ford fusesera dezamagitori pentru companiile din Grup. Unii au spus atunci ca Jaguar nu va avea viitor prea grozav sub umbrela indienilor, insa acestia i-au lasat pe englezi sa-si faca treaba si, cel mai important, le-au dat fonduri pentru a pune planurile in aplicare.

Jaguar vrea de mult timp sa concureze cu marcile premium germane, insa la volume de vanzari nici nu se poate pune problema, fiindca marca engleza are o gama restransa, fara berline compacte si fara SUV-uri, in timp ce Audi sau BMW si-au marit enorm gama. Cel  ai accesibil model Jaguar este XE, cu preturi de la 37.000 euro. Livrarile acestui model nu au inceput inca.

Intregul grup Jaguar Land Rover a vandut 463.000 de masini anul trecut, cu aproape 10% mai mult decat in 2013.

Jaguar C-X17 (sursa - HotNews.ro)

Lasa un comentariu