Ford Romania va renunta din 2015 la 680 de angajati, acestia avand posibilitatea sa aplice pentru plecare voluntara sau sa fie concediati. In cazul in care aleg sa plece voluntar, ei primesc intre 16 si 24 salarii compensatorii, in functie de vechime, iar in cazul in care nu se vor strange 680 de oameni care sa vrea sa plece, Ford va demara un program de evaluare individuala si vor fi concediate persoane din sectoarele uzinei unde exista un surplus, a declarat pentru 0-100.ro Ana Maria Timis, directorul de comunicare al Ford Romania.
Ford are nevoie de 506 oameni mai putin in uzina de vehicule si de 174 de oameni mai putin in uzina de motoare. In prezent compania are circa 3.200 angajati si vrea sa ajunga cat mai repede la circa 2.500 persoane.
Ford si-a anuntat miercuri, 19 noiembrie, angajatii ca deschide programul de plecari voluntare. Acesta va fi deschis pana in 18 decembrie. Programe similare de plecari voluntare au avut loc si in 2013 si 2012, cand au plecat aproximativ 400 de oameni in fiecare sesiune (800 oameni in total).
Cei care vor alege sa plece singuri vor primi intre 16 si 24 salarii compensatorii, in functie de post si vechime, aceasta fiind procedura cea mai simpla. In acest caz angajatii nu vor beneficia de ajutor de somaj,
Daca nu se vor strange 680 de doritori care sa plece, atunci Ford va demara un proces stufos de evaluare individuala si va apela la concedieri din motive economice. In acest caz angajatii vor primi unele plati compensatorii, conform contractului colectiv de munca (CCM), si vor beneficia de ajutor de somaj ulterior concedierii.
Aceasta masura este luata de Ford pentru a traversa cu bine anul 2015, din punct de vedere economic, inainte ca al doilea model sa inre in productie, cel mai probabil in 2016, conform estimarilor 0-100.ro.
„In timp ce B-MAX continua sa fie unul dintre cele mai bine vandute modele ale segmentul B-MAV, piata auto din Europa ramane la un nivel scazut. Drept urmare, uzina de la Craiova a fost nevoita anul acesta sa-si intrerupa productia pentru un numar semnificativ de zile, atat in sectia de asamblare vehicule cat si in cea de productie motoare. Pentru a asigura competitivitatea uzinei din Craiova si pentru a avea control asupra costurilor operationale, este necesara luarea de masuri suplimentare pentru a ajusta volumele de productie la cererea actuala a pietei. Acest lucru necesita si o reducere a fortei de munca. Ca urmare, Ford Romania implementeaza un program de incetare voluntara a contractelor individuale de munca ce vizeaza aproximativ 680 de angajati din cadrul uzinei noastre. Toti angajatii fabricii din Craiova se pot inscrie in acest program pana la data de 18 decembrie 2014. In acelasi timp, vor incepe consultarile cu sindicatele in legatura cu posibila concediere pe motive economice, in cazul in care prin incetarile voluntare nu va fi atinsa tinta de reducere de personal. Prin aceste masuri se urmareste folosirea optima a fortei de munca ramase la Craiova si indeplinirea conditiilor actuale de productie si cele preconizate, in timp ce Ford continua sa caute oportunitati pentru producerea unui al doilea autovehicul la Craiova„, se arata intr-un anunt oficial al Ford Romania.
Incepand cu anul 2008, cand a fost preluata uzina, Ford a transformat Craiova intr-una dintre cele mai moderne facilitati de productie din Europa, investind peste 1 miliard euro in tehnologii avansate, care permit fabricii sa construiasca modele inovatoare precum Ford B-MAX si motoarele 1.0 EcoBoost si 1.5 EcoBoost.