Ford are un plan de investitii de jumatate de milion de dolari in proiecte comunitare la Craiova, in perioada 2014-2017, si reconfirma ca a venit in Romania sa ramana, in pofida dificultatilor pe care le intalneste pe piata modelul B-MAX, produs local. In plus, va urma si al doilea model produs la Craiova, iar sectia de motoare este suficient de flexibila incat sa produca si un al treilea motor sau mai multe, pe langa cele Fox (1.0 EcoBoost) si Sigma (1.5 EcoBoost).
Investitiile in programe comunitare sunt facute prin Ford Motor Company Fund & Community Services, entitatea filantropica a companiei auto americane.
Aproape 100.000 de dolari au fost deja investiti in aceasta vara prin actiuni la Spitalul Judetean din Craiova, Universitatea din Craiova si gradinita „Casuta Fermecata”, a anuntat Ford.
De asemenea, a fost infiintat Corpul Voluntarilor Ford Romania, care include peste 350 de angajati care se implica, in zilele fara productie din acest an, in proiecte destinate comunitatii. Ei vor lucra impreuna, in comunitate, pentru diverse activitati precum curatarea spatiilor publice, modernizarea gradinitelor, imbunatatirea conditiilor la Gradina Botanica din Craiova si altele. La nivel mondial Corpul Voluntarilor Ford numara 25.000 de membri – angajati si pensionari Ford – in 30 de tari.
Aceste proiecte de Corporate Social Responsability (CSR) ale Ford in Craiova reconfirma interesul companiei pentru Romania, in pofida realitatii evidente, aceea ca Ford produce la Craiova mai putin decat s-a angajat prin contractul de privatizare, iar al doilea model auto destinat aceste uzine este mult intarziat.
„Va reamintesc ca am investit un miliard de euro in aceasta uzina, pana acum. Vedeti vreo companie din lume care investeste un miliard de euro undeva si apoi pleaca? Ar fi o prostie”, a declarat presedintele Ford Romania, Jan Gijsen, intr-o discutie restransa cu presa, marti, 21 octombrie, la Craiova.
El a mentionat ca investiile in proiecte comunitare la Craiova vin sa intareasca angajamentul Ford luat in fata Romaniei. In plus, colaborarea cu universitatile functioneaza si Ford incearca sa pregateasca inca din scoala oameni pentru a-i angaja cand va intra in productie al doilea model.
„Lucram cu universitatile pentru diverse programe de scolarizare. Stiti ca urmeaza sa extindem productia cu al doilea vehicul, iar cand acest lucru se va intampla trebuie sa angajam noi oameni. O sa trecem de la doua schimburi la trei. Deci vom avea nevoie de oameni instruiti si lucrand indeaproape cu universitatile vom putea avea oameni mai pregatiti in domeniile in care avem nevoie. Oamenii trebuie sa fie mai pregatiti pentru industria aceasta (n.r.: auto). In final este un castig pentru universitate si pentru noi”, a spus Gijsen.
Pe langa al doilea model reconfirmat pentru Craiova, alaturi de B-MAX, Jan Gijsen a spus ca sectia de motoare este pregatita sa produca mai multe motoare, fie ca vorbim de volum, fie ca vorbim de varietatea tipurilor de propulsoare. In principiu Craiova este specializata in motoare pe benzina si dezvoltarea va merge pe aceasta linie, ceea ce „nu inseamna ca in 10 sau 20 de ani nu pot fi produse aici si motoare diesel”, potrivit lui Gijsen.
Ford Motor Company Fund and Community Services – entitatea prin care sunt investiti banii in proiecte comunitare la Craiova – functioneaza de peste 60 de ani cu finantare permanenta de la Ford Motor Company si colaboreaza cu parteneri din toata lumea pentru a promova condusul preventiv, educatia si viata comunitatilor locale.
Ford colaboreaza cu Fundatia „Gazeta de Sud” pentru implementarea programelor comunitare in Craiova.
„Fabrica din Craiova joaca un rol foarte important pe harta de productie a marcii Ford si sunt foarte mandru sa vad astazi ca angajatii nostri din Romania imbratiseaza traditia companiei privind grija fata de ceilalti si importanta actului de a da ceva inapoi comunitatii din care faci parte”, a declarat Gijsen.
Echipamente noi pentru Spitalul Judetean
Ford a implementat deja etape importante prin achizitionarea unor echipamente medicale esentiale, precum rampe de distribuire a lichidelor si incubatoare pentru Spitalul Judetean din Craiova, care vor fi instalate pana la sfarsitul lunii octombrie.
„Stim cu totii cat de mari sunt necesitatile in spitalele din Romania si sunt fericit ca Ford a decis sa ne ajute in aceasta perioada dificila. Datorita contributiei Ford vom avea echipamente vitale la sectiile de Neonatologie si Pediatrie si acest lucru este foarte important pentru noi, deoarece acest spital deserveste aproximativ trei milioane de pacienti din Dolj si din judetele invecinate”, a declarat Bogdan Fanuta, directorul general al Spitalului Judetean de Urgenta Craiova.
Doua sali de curs renovate la Universitatea din Craiova
In plus fata de echipamentele medicale, Ford a renovat in aceasta vara doua sali de curs de la Universitatea din Craiova, institutie cu care producatorul american a semnat un parteneriat strategic prin care Universitatii i-au fost donate masini si motoare in ultimii ani.
Noi proiecte, inclusiv posibilitatea dezvoltarii de burse si a unui centru vocational, sunt discutate in prezent de Ford si conducerea Universitatii din Craiova.
„Mediul economic si social traverseaza in prezent o perioada dificila si este foarte important pentru noi sa avem un partener ca Ford, un partener care intelege nevoile si interesele tinerei generatii. Cred ca impreuna cu Ford putem pregati noua generatie de specialisti auto competitiva pe plan national si international”, a declarat Dan Claudiu Danisor, rectorul Universitatii din Craiova.