Acasa Tehnologie Google, obligata sa monteze volan si pedale pe masinile autonome cu care vrea sa faca teste in California

Google, obligata sa monteze volan si pedale pe masinile autonome cu care vrea sa faca teste in California

de Vlad Barza

Google seld-driving car (sursa - Google)

Google incepe in septembrie sa testeze pe cateva drumuri cu circuit inchis micul sau prototip de masina capabila sa se conduca singura, insa va trebui sa-i monteze volan si pedale, conform noilor reguli din California, scrie CNET. Micul prototip prezentat recent de Google are doar doua locuri, viteza maxima limitata la 40 km/h si a fost prezentat fara volan si pedale, ci doar cu butoane care sa controleze partea software.

Autoritatea California Department of Motor Vehicles a dat o directiva in care spune ca masinile autonome pot fi testate pe drumuri cu circuit inchis numai daca au volan si pedale, astfel incat sa poata intra rapid sub control uman daca apare o urgenta.

Cand a prezentat prototipul sau de masina 100% autonoma, Google a spus ca nu are nevoie de volan si pedala fiindca vehiculul se descurca singur, miscarea fiind una care sa insufle incredere celor care nu cred ca masina fara sofer are viitor.

Acum, regulile din California afecteaza direct Google care vrea sa inceapa teste cu o flota de 100 de masini. Compania spune ca va monta pe masinute volan si pedale, astfel incat cei care le testeaza sa poata interveni rapid in timpul rularii.

Tesele pe drumuri cu circuit inchis vor incepe in septembrie, iar pana la sfarsit de an e de asteptat ca autoritatea rutiera din California sa scoata un nou set de reguli care sa permita companiilor sa solicite dreptul de a testa masinile fara a mai fi nevoie sa se monteze volan, frana si acceleratie.

Partea mai complicata pentru Google si alte companii dornice sa promoveze masinile complet autonome va tine de responsabilitatea in caz de accident. Ramane intrebarea: cine e de vina daca masina care se conduce singura face un accident? Constructorul, compania care a produs soft-ul, cel aflat pe locul soferului, alt pasager din masina?

Regulile din California stabilesc ca acele companii care testeaza vehicule autonome trebuie sa aiba un fond de asigurare in valoare de 5 milioane dolari, suma nu foarte mare pentru Google, insa uriasa pentru companii mai mici care ar vrea sa testeze aceste automobile.

In orice caz, daca testele pe drumuri cu circuit inchis vor incepe in septembrie, cele pe drumurile publice vor fi abia peste cativa ani in California.

Lasa un comentariu