Acasa Dacia 34 de masini Dacia istorice au fost salvate de la casare in 2014

34 de masini Dacia istorice au fost salvate de la casare in 2014

de Adrian Mitrea

Dacia Clasic (sursa - 0-100.ro)

34 de automobile Dacia istorice au fost salvate, in primele sase luni din 2014, de la casare, au anuntat Dacia Clasic si Retromobil Club Romania. Pasionatii de masini clasice spun ca, daca legislatia nu se modifica pentru a proteja masinile istorice, multe dintre acestea vor fi piedute pentru totdeauna.

Dintre cele 34 de masini Dacia salvate in acest an, 24 sunt modelul 1300, sapte 1100 si trei 1310. Toate au intrat in Retromobil Club Romania.

In perioada ianuarie-iunie din 2014 au devenit vehicul istoric aproape la fel de multe masini cat in intregul an 2013, cand sectia Dacia Clasic a primit 39 de automobile. Atestarea ca vehicul istoric presupune ca automobilul sa fie in stare buna si fara modificari, cu exceptia consumabilelor.

„Cele mai multe dintre Daciile proaspat atestate au numere de Bucuresti, Maramures si Brasov. Pe lista se regaseste o Dacia 1300 din 1969, primul an in care acest model a fost produs in tata noastra, in doar 293 de exemplare”, se arata intr-un comunicat al Dacia Clasic.

Multe dintre masinile bune se pierd si ajung la REMAT pentru ca proprietarii lor prefera sa primeasca un tichet Rabla in valoare de 6.500 de lei, in loc sa investeasca in restaurarea lor sau sa le vanda la pretul pietei, care de cele mai multe ori este sub aceasta valoare, noteaza Retromobil Club Romania.

„Incurajam oamenii sa salveze masinile vechi romanesti, din pacate tot mai putine. Cu programul Rabla, au disparut multe exemplare in stare impecabila, proprietarii preferand sa renunte la <<babuta>> din garaj pentru cateva sute de lei primite pe piata gri. Ne-am dori sa nu mai vedem astfel de masini la centrele de colectare a fierului vechi, ci la parade auto, conduse de tinerii din ziua de azi, care trebuie sa cunoasca si sa duca mai departe trecutul industriei auto din Romania”, a declarat Ovidiu Magureanu, presedintele sectiei Dacia Clasic a Retromobil Club Romania, intr-un comunicat de presa.

In total, Retromobil Club Romania are atestate 284 de vehicule romanesti, dintre care 271 de autoturisme, 3 motorete, 8 camioane si 2 autoutilitare.

Sectia Dacia Clasic cuprinde in prezent 45 de masini Dacia 1100, 90 de exemplare Dacia 1300, dar si 4 Dacia 1310. La acestea se adauga si cateva automobile rare, precum Dacia 2000, 1301 si 1300 LS, cate una din fiecare.

„Cantitativ suntem departe de nivelul dorit. Ii felicitam pe cei care conserva un vehicul istoric romanesc si ii incurajam si pe alti colegi sa salveze, pentru generatiile viitoare, o farama din istoria industriei auto-moto din Romania”, a declarat Bogdan Coconoiu, presedintele Retromobil Club Romania, intr-un comunicat de presa.

In prezent, pot fi facute vehicul istoric masinile pentru care productia a fost oprita in urma cu cel putin 30 de ani.

„Daca legea nu va fi modificata rapid in «30 de ani vechime» , in lipsa oricaror date certe in ceea ce priveste perioada de fabricatie, Oltcit Club, Dacia Sport, Roman, DAC, Dacia 500, Dacia 1310 Seria II si modelele optzeciste din seriile ARO 10 si 24 nu au nicio sansa sa supravietuiasca”, explica Bogdan Coconoiu.

Cei care vor sa isi inscrie Dacia in Retromobil Club Romania pot consulta site-urile daciaclasic.ro sau pot intra pe retromobil.ro.

Sectie a Retromobil Club Romania, Dacia Clasic s-a infiintat in 2012 si reuneste pasionati de toate varstele ai masinilor istorice romanesti.

Lasa un comentariu