Acasa Tehnologie Masinile autonome fac inca un pas mare in Europa. Marea Britanie permite testarea lor pe drumurile publice

Masinile autonome fac inca un pas mare in Europa. Marea Britanie permite testarea lor pe drumurile publice

de Vlad Barza

(sursa - Volvo)

In cateva orase din Marea Britanie vor fi testate de la inceput de 2015 masini capabile sa se conduca singure, planul autoritatilor fiind sa incurajeze dezvoltarea acestor vehicule si sa creasca increderea publicului in aceste masini. Autoritatile au creat si un fond de investitii de 10 milioane lire pentru cercetare in domeniu, scrie The Guardian. Suedia este prima tara europeana care a anuntat planuri clare pentru aceste masini, iar Regatul Unit vine acum si ea cu un plan clar.

Mai exact, autoritatile de la Londra lucreaza in prezent la un set de reguli pentru aceste masini si intocmesc un raport de impact, dar de la inceput de 2015 se vor face si teste pe drumurile publice, in prezent fiind permise aceste teste cu masini autonome doar pe drumuri cu circuit inchis.

Vor fi alese trei orase din Marea Britanie ca din ianuarie 2015 sa se faca teste cu masini autonome pe perioade cuprinse intre 18 si 36 de luni. iar orasele dornice sa intre in proiect trebuie sa depuna dosarele pana la 1 octombrie 2014. Vor fi permise teste cu doua tipuri de masini autonome: unele cu sofer la bord, care sa poata oricand prelua controlul, dar si unele fara sofer.

In SUA se testeaza masini autonome inca din 2011, iar state precum California, Nevada si Florida permit aceste masini pe drumurile publice si au intocmit seturi de reguli.

In Marea Britanie autoritatile au creat si un fond de cercetare in valoare de 10 milioane lire pentru inovarea in domeniu, acolo fiind deja testate pe plan local masini printr-un proiect al University of Oxford si al companiei de inginerie Mira.

Marea miza este ca publicul sa capete incredere in aceste masini si sa nu le considere ca fiind o nebunie cu totul nesigura. Va dura mult pana cand aceste masini se vor vinde si va fi si mai complicata integrarea lor in trafic din punct de vedere al reglementarilor.

BMW, Mercedes-Benz, Nissan si General Motors sunt companiile auto mari care au planuri serioase pe partea masinilor autonome, in timp ce proiectul cel mai mediatizat este cel al Google, despre care s-a scris enorm. Tehnologia Google a fost testata pe modele Toyota, Audi si Lexus.

Lasa un comentariu