Acasa Industrie Kia, in discutii sa investeasca 1,5 miliarde dolari in Mexic, noul El Dorado al industriei auto

Kia, in discutii sa investeasca 1,5 miliarde dolari in Mexic, noul El Dorado al industriei auto

de Vlad Barza

Kia Sedona (sursa - Kia)

Compania sud-coreeana Kia Motors este in discutie cu autoritatile mexicane pentru a deschide o uzina auto, dupa investitii de 1,5 miliarde dolari, scrie Reuters, Uzina va fi langa orasul Monterrey si va avea o capacitate anuala de 300.000 de masini. Mexicul a atras investitii mari in industria auto datorita fortei de munca mai ieftina decat in SUA si datorita taxelor reduse in raport cu marele vecin de la nord.

Autoritatile din provincia mexicana Nuevo Leon spun ca discutiile cu Kia sunt avansate si ca ar fi sanse sa se incheie cu un rezultat pozitiv la mijloc de august. Sursele citate de Reuters spun ca uzina ar putea ajunge la 300.000 masini/an si ca se va specializa pe modele de clasa mica.

Kia produce masini in SUA la uzina de la West Point (Georgia) unde volumele sunt impartite cu partenera de alianta, Hyundai.

Mexicul, desi este o tara in care in fiecare an sunt ucisi mii de oameni de catre interlopii din cartelele de droguri, are cateva avantaje care o fac irezistibila pentru „greii” industriei auto. In raport cu SUA costurile cu forta de munca sunt mult mai mici, iar exportul de masini catre SUA este facilitat atat de distantele relativ mici, cat si de politica fiscala.

Statisticile sunt edificatoare: in 2008 s-au produs 2,1 milioane de automobile in Mexic, in timp ce in 2012 s-a depasit trei milioane unitati.

Honda si Mazda construiesc uzine in Mexic, tara unde Audi si BMW au in plan investitii de proportii.

Lasa un comentariu