Grupurile Renault-Nissan si Daimler AG au anuntat un nou capitol al colaborarii lor si vor investi in total un miliard de euro in Mexic, unde vor fi create 5.700 de locuri de munca. In tara nord-americana Nissan are o uzina gigantica, iar noua colaborare se va concretiza in 2017 cand vor fi produse primele masini Infiniti, un an mai tarziu urmand sa fie produse si Mercedes-uri.
Carlos Ghosn, CEO al Renault-Nissan si Dieter Zetsche, sef al Daimler AG au anuntat ca cele doua grupuri infiinteaza o companie mixta (50:50) unde fiecare va investi cate jumatate de miliard de euro. Investitia va fi in orasul mexican Aguascalientes unde Nissan produce masini din 1992 si in noiembrie 2013 a terminat inca o etapa a dezvoltarii, cu investitii de doua miliarde euro ce au dus capacitatea anuala la 850.000 de masini.
Acordul semnat acum prevede colaborarea celor doua concerne auto pentru dezvoltarea de vehicule compacte, planul fiind ca noua uzina – la care vor fi angajate 5.700 de persoane – sa inceapa in 2017 productia de masini Infiniti, iar in 2018 de autoturisme Mercedes-Benz. Daca totul merge bine, in 2021 uzina ar trebui sa atinga maximul de capacitate: 300.000 unitati/an.
Cele doua grupuri auto au anuntat in aprilie 2010 un acord de colaborare industriala gandit sa aduca ambelor companii economii, iar prima etapa a colaborarii s-a concentrat pe Europa, unde la uzina slovena a Renault este realizat si noul smart, iar la una dintre uzinele franceze ale Renault este realizat Mercedes-Benz Citan.
Nissan va profita de experienta premium a Mercedes-Benz pentru marca sa de lux Infiniti, in timp ce germanii vor avea de castigat din experienta Renault pe partea de motoare economice, Daimler dorind sa reduca mult emisiile masinilor pentru a se conforma regulilor tot mai dure.
Presa a scris ca in interiorul Daimler au fost executivi care s-au opus unei colaborari cu Nissan fiindca marca japoneza ar fi una prea de volum, dar cei care au sustinut acordul spun ca Mercedes-Benz are nevoie de experienta Renault-Nissan pe partea de motoare economice.