Acasa Tehnologie VIDEO: Google a prezentat o versiune de Android pentru autoturisme

VIDEO: Google a prezentat o versiune de Android pentru autoturisme

de Vlad Barza

Android Auto (sursa - Google)

Google a prezentat Android Auto la conferinta anuala a dezvoltatorilor , o versiune a sistemului de operare adaptata pentru utilizarea in automobile. Dupa sincronizarea smartphone-ului cu display-ul masinii pot fi controlate in interfata familiara de Android functii legate de navigatie, mesaje si divertisment. Google spune ca noua versiune de Android va putea fi utilizata pe primele modele auto spre final de 2014. Apple a lansat in martie CarPlay, o initiava similara ca idee.


Google a prezentat si viitoarea varianta de Android, cunoscuta sub numele de cod Android L, iar primele telefoane care vor dispune de versiunea L vor putea fi sincronizate cu o serie de modele auto pentru folosirea variantei simplificate Android Auto.

Telefonul trebuie conectat la masina si display-ul din bord va afisa interfata Android Auto care va fi diferita fata de Android-ul clasic prin faptul ca icon-urile sunt mai mari, in ideea de a fi apasate rapid in timpul condusului. In plus si pe ecran sunt afisate mult mai putine detalii, practic strictul necesar, tot din motive de siguranta pentru a nu distrage atentia soferului.

Un element esential la care cei de la Google spun ca au lucrat intens tine de „speech recognition”, telefonul putand recunoaste cuvinte si apoi executa comenzi ale soferului. Cel de la volan poate dicta un mesaj, poate face cautari pe Google sau poate cere indicatii de navigatie fara sa-si ia ochii de la drum. Soferului i se pot citi mesajele, iar sistemul ii poate reaminti la anumite ore ce lucruri are in program.

Astfel de functii sunt prezente pe diverse modele de masini, insa Google spera ca pe utilizatori ii va atrage faptul ca totul se va face prin interfata Android pe care o cunosc bine de pe telefoane.

Marcile cu care Google a semnat intelegeri sunt Abarth, Alfa Romeo, Audi, Bentley, Chevrolet, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Infiniti, Jeep, Kia, Maserati, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Opel, Renault, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Volvo. Inca de la final de 2014 Android Auto poate fi utilizat pe o serie de modele, insa in SUA si abia mai tarziu in Europa. In lista sunt cateva absente notabile: BMW, Volkswagen, Mercedes-Benz si Ferrari.

Apple a lansat in martie o initiava similara – CarPlay – la care si-a atras aliati de prestigiu din industria auto  Ferrari, Mercedes-Benz, Volvo, Nissan, Jaguar/Land Rover, BMW, si General Motors. Partea buna este ca o marca auto nu trebuie sa aleaga intre Apple sau Google, ci poate semna intelegeri cu ambele, castigul fiind al consumatorului care va putea folosi functionalitatile, indiferent ca are iPhone sau telefon cu Android.

Lasa un comentariu