Acasa Industrie Carlos Ghosn devine seful asociatiei constructorilor auto europeni

Carlos Ghosn devine seful asociatiei constructorilor auto europeni

de Vlad Barza

Carlos Ghosn (sursa - Nissan)

Carlos Ghosn, seful aliantei Renault-Nissan, a fost ales presedinte al ACEA (Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile), inlocuindu-l pe Philippe Varin de la PSA Peugeot-Citroen care se retrage. Ghosn este cel mai cunoscut executiv din industria auto mondiala, fiind celebru pentru fermitatea sa si pentru masurile dure cu care a reusit sa redreseze Nissan.

Carlos Ghosn are 60 de ani si s-a nascut in Brazilia, bunicul sau fiind din Liban. Ghosn are si cetatenie franceza, el lucrand intre 1978 si 1996 la Michelin unde a ocupat mai multe functii, inclusiv ca sef de uzina dar si director regional.

Ghosn a venit la Renault in 1996 ca vicepresedinte executiv si in 1999 a fost numit director operational la Nissan, iar din 2001 este CEO. Din mai 2005 este si CEO al Renault fiind si seful aliantei Renault – Nissan.

Este un personaj extrem de autoritar, spunand-se ca si-a indepartat pe rand rivalii in falsul scandal de spionaj industrial ce a dus la indepartarea lui Patrick Pelata. Ghosn a avut si decizia hotaratoare pentru plecarea lui Carlos Tavares, actual sef al PSA Peugeot-Citroen.

Timp de doi ani – pana in decembrie 2013 – ACEA a fost condusa de Sergio Marchionne, sef al Fiat si Chrysler, un personaj vocal care s-a certat cu rivalii din industrie, mai ales de la Volkswagen Group.

Membrii ACEA sunt BMW Group, DAF Trucks, Daimler, FIAT., Ford of Europe, General Motors Europe, Hyundai Motor Europe, IVECO SpA., Jaguar Land Rover, PSA Peugeot Citroën, Renault Group, Toyota Motor Europe, Volkswagen Group, Volvo Cars si Volvo Group.

Lasa un comentariu