Acasa Dacia Dacia a produs masina cu numarul 5 milioane, in 46 de ani

Dacia a produs masina cu numarul 5 milioane, in 46 de ani

de Adrian Mitrea

Dacia cu numarul 5 milioane (sursa - Dacia)

Uzina Vehicule Dacia (UVD) de la Mioveni a marcat, marti, 6 mai 2014, productia a cinci milioane de autovehicule, modelul aniversar fiind un model Duster 4×4, versiunea Laureate, echipat cu motor de 1,6 litri, 16 V, de 105 Cai Putere (CP), de culoare bleu navy. Acesta va fi livrat unui client din Romania.

In prezent, productia modelului Duster la uzina Dacia din Romania reprezintă peste 50% din productia totala zilnica realizata.

Uzina Dacia a luat nastere in anul 1966, la Colibasi, in judetul Arges, iar doi ani mai tarziu, in 1968, a fost lansat primul model, Dacia 1100 (licenţă R8).

Din anul 1999, Dacia a devenit o marca a Grupului Renault si a inceput procesul de modernizare al intregului aparat industrial. Astazi, uzina Dacia de la Mioveni utilizează Sistemul de Producţie Renault (SPR).

Bazat pe standardizarea posturilor de lucru, precum si a metodelor si operaţiunilor, SPR a contribuit in mod esential la cresterea productivitatii uzinei Dacia si a calitatii produselor, la ameliorarea conditiilor de munca – in special a ergonomiei in posturile de lucru – si la imbunatatirea parametrilor de mediu.

Capacitatea uzinei de la Mioveni este de 350.000 masini/an, iar in prezent aici sunt produse modelele Logan, Sandero (si Sandero Stepway), Duster si Logan MCV, in timp ce modelele care completeaza gama – Dokker, Dokker VAN si Lodgy – sunt fabricate in Maroc.

In 2013, 93% din productia uzinei a fost exportata.

Lasa un comentariu