Acasa Siguranta Auto Toyota va plati peste un miliard de dolari in SUA pentru inchiderea dosarului milioanelor de masini rechemate in service

Toyota va plati peste un miliard de dolari in SUA pentru inchiderea dosarului milioanelor de masini rechemate in service

de Vlad Barza

Toyota Corolla 2008 (sursa - Toyota)

Toyota si US Justice Department vor anunta o intelegere prin care compania nipona se obliga sa plateasca peste un miliard de dolari pentru inchiderea dosarului legat de numeroasele actiuni de rechemare facute in cateva cazuri prea tarziu, spun surse citate de New York Times si Wall Street Journal. Cel mai cunoscut recall se refera la masinile care puteau accelera din senin, iar Toyota a fost acuzata ca a incercat sa induca in eroare si autoritatile de siguranta a traficului.

Ancheta a durat patru ani si acum se pare ca s-a ajuns la o intelegere, iar Toyota va plati peste 1,2 miliarde dolari pentru a inchide un dosar foarte complicat. In 2009 si 2010 Toyota a rechemat peste 12 milioane de masini, seful companiei a fost luat la intrebari de Congresul American si a trebuit sa admita ca grupul nipon s-a extins prea mult cantitativ, in dauna calitatii.

Acordul, care va fi anuntat probabil miercuri, 19 martie, va servi ca model pentru o ancheta in curs in care General Motors e acuzata ca a minimalizat gravitatea unor probleme tehnice si nu a facut la timp o serie de rechemari in service.

Acordul semnat de Toyota cu autoritatile are si o clauza ce permite statului sa redeschida dosarul daca grupul auto repeta greselile din trecut, iar un supervizor independent va verifica respectarea angajamentelor.

Suma pe care Toyota o va plati este atat de mare fiindca s-a dovedit ca rechemarile au fost facute in unele cazuri prea tarziu, compania a minimalizat gravitatea problemelor mecanice descoperite si a incercat sa induca in eroare autoritatile americane.

Toyota a fost amendata de patru ori cu suma totala de 66,2 milioane dolari de autoritatea NHTSA, trei dintre amenzi fiind legate de cazuri in care masinile au accelerat brusc.

Lasa un comentariu