Acasa Curiozitati Masinile din Paris cu numar de inmatriculare impar stau pe dreapta azi, din cauza poluarii

Masinile din Paris cu numar de inmatriculare impar stau pe dreapta azi, din cauza poluarii

de Adrian Mitrea

Trafic in Paris (sursa - 0-100.ro)

Jumatate dintre masinile diesel si pe benzina din Paris, Franta, stau trase pe dreapta astazi, 17 martie, in tentativa de a incerca combaterea unui nor de poluare care s-a abatut asupra Nordului Frantei. Vor circula doar masinile cu numar impar, iar cele electrice sau hibride vor putea circula indiferent de ce placuta de inregistrare au, relateaza presa franceza.

Masura a intrat in vigoare azi la ora 5:00. Mai sunt cateva exceptii de la aceasta prevedere: taxiurile, autobuzlele, masinile de interventie si automobilele personale in care se afla cel putin trei pasageri (chiar daca au numar impar).

Regulilor trebuie sa li se supuna si automobilele inmatriculate in alte state.

In weekend vremea a fost frumoasa in Paris si nivelul de poluare a scazut, insa in timpul saptamanii care tocmai a inceput nivelul de poluare va creste alarmant din nou.

O astfel de decizie extrema de a restrictiona dur traficul rutier din Paris nu a mai fost folosita din 1977.

Nivelul oficial de “alerta de poluare” este 80 micrograme de mici particule in fiecare metru cub de aer. Acest nivel va fi depasit in zilele urmatoare, estimeaza unii specialisti citati in presa.

Una dintre cauzele pentru care s-a ajuns aici a fost aceea ca, din 1960, in Franta s-a luat o decizie strategica privind incurajarea motoarelor diesel pe automobilele personale, iar in timp ponderea acestor motorizari a crescut foarte mult. Chiar daca emisiile de CO2 ale propulsoarelor diesel sunt reduse, uneori chiar mai mici decat in cazul motoarelor pe benzina, problema este cu micile particule de funingine degajate in atmosfera, ceea ce creeaza binecunoscutul smog. De la introducerea filtrelor de particule situatia s-a mai ameliorat, insa nu suficient, iata. Acum directia industriei auto franceze este axata pe masini electrice.

AICI poti urmari cum arata traficul rutier din Paris.

Lasa un comentariu