Acasa Chevrolet Dealerii spanioli ai Chevrolet cer General Motors despagubiri de 50 milioane euro pentru ca marca va fi retrasa din Europa

Dealerii spanioli ai Chevrolet cer General Motors despagubiri de 50 milioane euro pentru ca marca va fi retrasa din Europa

de Vlad Barza

(sursa - Chevrolet)

Dealerii Chevrolet din Spania sunt foarte nemultumiti de decizia General Motors (GM) care la final de 2015 va inceta comercializarea masinilor marcii in Europa si, ca urmare, cer despagubiri pentru pierderile pe care afacerile lor le vor suferi, scrie publicatia autonocion.com. Dealerii spanioli ai Chevrolet cauta solutii, iar unii au discutat chiar si cu marca Qoros din China.

Dealerii spanioli s-au aratat extrem de suparati de decizia retragerii marcii din Europa si spun ca trebuie sa fie despagubiti, mai ales ca unii concesionari ar putea intra in faliment. O parte din dealeri au investit peste 1,5 milioane euro in showroom, atelier si aparatura pentru a deveni dealeri ai Chevrolet si spun ca nici macar nu au avut timp sa amortizeze investitia.

Uniunea dealerilor spune ca trebuie oferite compensatii in functie de situatia fiecarui dealer, dar multi dintre patronii dealerilor se tem ca aceste compensatii nu vor impiedica prabusirea intregii retele formata din 85 de puncte de vanzare. Uniunea dealerilor spera sa convinga reprezentante din mai multe tari europene sa se alature cererii de compensatie.

Masinile Chevrolet nu se vor mai vinde incepand cu 2016 in Europa, GM spunand ca marca nu si-a atins tintele din vanzari, pe mai departe toate eforturile fiind indreptate catre Opel.

O parte dintre dealeri vor furniza servicii aftermarket pentru cei care au masini Chevrolet, insa nu va fi suficient pentru supravietuire, astfel ca multi cauta variante salvatoare. Cel mai la indemana este sa vanda masini Opel, in Marea Britanie sunt discutii cu Mitsubishi, iar in Spania sunt zvonuri ca dealerii se gandesc sa vanda masini ale marcii chineze Qoros.

Qoros este un joint-venture intre compania chineza Chery si fondul de investitii Israel Corp, care pana acum a investit jumatate de miliard de dolari. Qoros are planuri mare pentru Europa, Qoros 3 Sedan a obtinut cinci stele la testele Euro NCAP, dar masinile nu se vor vinde in Europa mai repede de anul 2015.

General Motors a anuntat in Decembrie ca de la final de 2015 marca Chevrolet va fi retrasa din piata europeana, iar decizia nu a fost o surpriza mare fiindca Chevrolet suferea in Europa din cauza vanzarilor slabe si a asemanarilor mult prea mari cu Opel. GM a decis sa aduca marca americana de traditie Chevrolet in 2005 pe continent, insa masinile erau si sunt fabricate Coreea de Sud.

In primii ani Chevrolet si-a vazut vanzarile crescand fiindca pornea de la zero, insa din 2008 incoace au fost doar scaderi si, in loc sa se ajunga la tinta super optimista de 500.000 masini/an, abia s-a ajuns la 300.000 unitati/an, incluzand si Rusia.

Lasa un comentariu