Acasa Audi CES 2014: Audi o prezentat o tableta cu Android ce poate controla functiile de divertisment ale masinii

CES 2014: Audi o prezentat o tableta cu Android ce poate controla functiile de divertisment ale masinii

de Vlad Barza

Audi Smart Display (sursa - CNET)

Audi a prezentat la targul de tehnologie CES Las Vegas o tableta cu Android si ecran de 10,2 inch destinata conectarii prin WiFi cu sistemul de infotainment al masinii. Prin tableta poate fi controlat sistemul audio, navigatia si o serie de alte functii ale masinii, putand fi rulate aplicatiile din magazinul Google Play, cu care userii ce au smartphone-uri sunt familiarizati.

„Audi a lansat o noua categorie de dispozitive mobile, denumite Smart Display. Acest sistem multimedia, dotat cu procesor NVIDIA Tegra 4, este conceput pentru utilizarea de catre pasagerii de pe bancheta din  spate, fiind integrat perfect cu sistemele audio si video ale automobilului.  Acesta a fost conceput pentru a rezista la o plaja larga de conditii de functionare, de la -40 de grade la 80 de grade Celsius, precum si la socurile si vibratiile produse de diverse conditii de condus”, arata un comunicat al NVIDIA.

Tableta a fost prezentata sub forma de concept si nu s-a anuntat cum va fi vanduta: impreuna cu masina sau separat. Germanii spun insa ca ea e gandita pentru a fi folosita in masina, marele avantaj fiind ca ruleaza sistemul de Android, cu care milioane de oameni sunt familiarizati. Sistemul Android dezvoltat de Google este atat de popular incat estimarile arata ca in 2014 se vor vinde 1,1 miliarde de smartphone-uri si tablete pe aceasta platforma.

Prevazuta cu un ecran de 10,2 inch, tableta Audi cu sistem de andocare ruleaza cea mai noua versiune a sistemului de operare Android, permitand acces  la Google Play pentru sute de mii de e-book-uri si melodii, jocuri si filme.

„Desi asa pare sa fie, va spun ca nu e o simpla tableta pe care sa o pui in masina. Ea reprezinta combinatia perfecta intre cele mai noi tehnologii din lumea bunurilor de larg consum si rezistenta si fiabilitatea lumii auto”, a spus Ricky Hudi sef al diviziei Electric and Electronics Development la Audi.

Cei de la Audi au prezentat si un sistem modular de infotainment care va putea fi updatat atat la partea hardware, cat si la softeare, astfel incat o masina de cinci ani vechime nu trebuie sa ramana cu tehnologia veche.

Apple a lansat iPad in 2010 si a fost un succes fulminant, insa anul acesta Android a ajuns sa aiba 60% din piata tabletelor, iar Apple cam 35%, Android avansand datorita preturilor foarte mici ale tabletelor chinezesti, care costa si sub 100 de dolari.

Data fiind ascensiunea sistemului de operare Androi, Google, General Motors, Honda, Audi, Hyundai si NVIDIA au anuntat la CES o intelegere pentru a adapta sistemul de operare Android pe masinile acestor marci. Producatorii auto au fost conservatori la partea software, alegand sa foloseasca solutii „in house”, care erau mai sigure si mai stabile. Acum insa, o data cu explozia vanzarilor de terminale cu Android, companiile auto isi dau seama ca ar avea de castigat prin adoptarea Android cu care milioane de oameni sunt familiarizati.

Tot la CES, Audi a prezentat bordul digital al viitorului care va fi integrat pe noul Audi TT, care va fi lansat in 2015. Principalul element este ecranul tactil HD de 12,3 inch, care poate fi personalizat dupa dorintele posesorului masinii. Pe bord vor fi la mare cinste aplicatii precum Google Maps, Street View si Earth.

Lasa un comentariu