Acasa Foto TOP 10 Masini de serie lansate la Salonul Auto de la Frankfurt 2013

TOP 10 Masini de serie lansate la Salonul Auto de la Frankfurt 2013

de Adrian Mitrea

2. BMW i3

BMW i3 este gandit ca o masina electrica, insa pentru cei care se tem ca autonomia de pana la 160 km nu va fi suficient de mare exista posibilitatea de a comanda optional un motor-generator pe benzina care va extinde autonomia inca pe atat. La aceasta din urma varianta autonomia ajunge la 260-300 km.

Dupa cum se vede si in imagini, BMW i3 nu are un montant B vizibil, el fiind integrat in portiere, ca la Ford B-MAX. Usile din spate ale lui i3 au deschidere inversata (ca la Rolls-Royce) si, important de notat, nu se pot deschide fara ca in prealabil sa fi fost deschise usile din fata.

Centurile de siguranta pentru pasagerii din fata sunt prinse, in cel mai de sus punct, de portierele din spate, astfel ca cei din spate vor putea cobori doar daca ocupantul din fata de pe aceeasi parte deschide usa lui (din fata) si isi decupleaza centura de siguranta.

i3 are un motor electric ce dezvolta 170 CP si trimite toata puterea rotilor din spate. Acceleratia pana la 100 km/h se face in 7,2 secunde, iar viteza maxima este limitata la 150 km/h.

Bateria de 22 kWh cantareste 230 kg si poate fi reincarcata in 6-8 ore la o priza conventionala, iar la statii publice de incarcare rapida (50 kW) acumulatorul poate ajunge la 80% incarcare in 30 de minute.

BMW anunta recent ca masina va costa de la 34.950 euro cu TVA in Germania, iar versiunea cu motor-generator pe benzina care va extinde autonomia costa cu 5.000 euro mai mult. Asadar, la i3 motorul cu ardere interna este optional.

Pentru ca este construit din aluminiu si fibra de carbon, BMW i3 cantareste sub 1.200 kg. La fel ca la majoritatea modelelor BMW, distributia maselor este de 50% pe fata si 50% pe spate.

Estimarile arata ca BMW a investit doua miliarde euro in noua sub-marca “i” care se va extinde mult peste i3 si i8, germanii detinand patente pentru toate numele de la i1 la i9.

BMW i3 va fi disponibil din noiembrie 2013 pe marile piete europene – Germania, Franta, Italia, Marea Britanie -, iar in 2014 va fi lansata in SUA, Japonia si China.

click aici pentru galeria foto

Navigheaza

Lasa un comentariu