Acasa Lexus Lexus recheama in Romania 98 de masini, pentru posibile defectiuni la o componenta a sistemului hibrid

Lexus recheama in Romania 98 de masini, pentru posibile defectiuni la o componenta a sistemului hibrid

de Vlad Barza

Lexus RX400h (sursa - Lexus)

Toyota Romania a declansat o campanie de recall pentru 98 de SUV-uri hibride Lexus RX400h la care pot fi defectiuni la invertor, existand pericolul ca in anumite cazuri functionarea vehiculului sa intre intr-un regim de avarie. In Europa nu au fost inregistrate accidente, insa in cazuri extreme e posibil ca vehiculul sa se opreasca in timpul mersului.

Invertorul este o componenta a sistemului hibrid ce echipeaza vehiculele afectate. In interiorul invertorului se afla o componenta electronica denumita Intelligent Power Module (IPM) care contine o placa electronica echipata cu tranzistori, explica producatorul nipon in scrisoarea trimisa posesorilor masinilor.

Din cauza variatiei caracteristicilor, temperatura de functionare poate depasi valorea maxima admisibila, ceea ce poate duce la deteriorarea lipiturilor. Daca acest lucru se intampla, pe tabloul de bord se vor aprinde diversi martori de avertizare. In cele mai multe cazuri functionarea vehiculului va intra intr-un regim de avarie, rezultand limitarea puterii, astfel ca vehicului va putea fi condus pe distante scurte, se mai spune in documentele companiei.

In cazuri extreme, siguranta ce alimenteaza circuitul electric se poate arde, ceea ce duce la oprirea functionarii sistemului hibrid si la oprirea vehiculului in timpul mersului.

Remediul consta in Inlocuirea componentei electronice Intelligent Power Module (IPM) IPM sau a invertorului, iar durata e de aproximativ 3.5-4 ore pentru inlocuirea IPM si 2.5-3  ore in cazul inlocuirii Invertorului. Actiunea a inceput in data de 4 septembrie 2013 si nu are limita de timp. Vehiculele afectate au fost produse intre 2004 si 2008.

Printre marcile care au mai anuntat rechemari in tara anul acesta se numara Toyota, Volkswagen, Mercedes-Benz, Kia, Hyundai, Maserati, Fiat, Mazda, Nissan, Renault si Mitsubishi.

Lasa un comentariu