Acasa Industrie Renault-Nissan lanseaza CMF, un concept de arhitectura vehicul care va sta la baza a 14 modele

Renault-Nissan lanseaza CMF, un concept de arhitectura vehicul care va sta la baza a 14 modele

de Adrian Mitrea

Renault CMF - Common Module Family (sursa - Renault)

Alianta Renault-Nissan lanseaza Common Module Family (CMF), o noua filisofie de arhitectura vehicul, care va sta la baza a 11 modele Renault si 3 Nissan, acesta fiind un raspuns dat Grupului Volkswagen, care a lansat platforma MQB, dar si Grupului PSA Peugeot Citroen, care a lansat EMP2. Noile Espace, Scenic si Laguna vor avea la baza CMF, dar si noile generatii ale Qashqai, X-Trail si Rogue.

Practic, CMF va permite Aliantei Renault-Nissan sa reduca costurile de intrare pentru un model cu 30-40%, iar pretul componentelor auto achizitionate de Alianta se va diminua cu 20-30%, potrivit unui anunt trimis presei.

Masini construite pornind de la CMF vor ajunge pe cinci continente pana in 2020. Renault face precizarea ca aceasta Common Module Family nu este o platforma, ci mai degraba un concept nou de arhitectura vehicul.

Daca o platforma se refera la o segmentare orizontala, CMF include aceasta, dar si o segmentare verticala.

Primul model construit prin intermediul CMF va fi lansat in 2013, spune Renault. Pentru inceput vor fi produse masini compacte si mari, iar ulterior CMF va patrunde si in alte segmente.

Spre sfarsit de 2013 Nissan va lansa inlocuitorii modelelor Qashqai, X-Trail si Rogue avand la baza CMF, iar spre sfarsit de 2014 vor fi lansate de Renault modelele care vor inlocui Espace, Scenic si Laguna – tot pe baza CMF.

Asa cum platforma B – gandita initial pentru Clio si Modus – a ajuns sa stea la baza unei intregi game de modele, inclusiv cele Dacia, cam acelasi lucru va realiza si CMF, dar in segmentele superioare (de la Clio in sus).

Lasa un comentariu