Acasa Audi Audi a produs cinci milioane de masini cu tractiune integrala quattro

Audi a produs cinci milioane de masini cu tractiune integrala quattro

de Adrian Mitrea

Audi A6 allroad quattro aniversar (sursa - Audi)

Audi a produs cinci milioane de automobile cu tractiune integrala quattro, masina aniversara fiind un A6 allroad 3.0 TDI de culoare alba, a anuntat producatorul auto din Ingolstadt. Tehnologia quattro a debutat in 1980 si in total a echipat de-a lungul timpului peste 140 de modele diferite de masini Audi.

Circa 43% dintre masinile Audi comercializate anul trecut au fost echipate cu quattro. Nu doar SUV-urile Audi vin cu tehnologie quattro, ci si celelalte modele. Una din patru masini Audi, alta decat SUV, beneficiaza de tractiune integrala.

quattro este un nume generic care se refera la masinile Audi cu tractiune integrala, insa sub aceasta eticheta stau doua tehnologii pentru 4×4. Una are la baza un sistem de ambreiaje (la masinile cu motor dispus transversal), iar cealalta un angrenaj planetar (la masinile cu motoare dispuse longitudinal).

In 1986 Audi a inlocuit diferentialul central blocabil manual cu unul Torsen (Torsen = torque sensing, sensibil la cuplu), iar urmatorul mare pas a venit in 2005, cand a fost introdus agrenajul planetar, capabil sa distribuie cuplul asimetric, dinamic.

Memorabil in istoria quattro este spotul publicitar realizat in anii ’80 cu modelul Audi 100 CS quattro, care urca rampa de ski din Kaipola, Finlanda. Il poti revedea mai jos.

Lasa un comentariu