Acasa Piata Auto Programul Rabla „a inceput sa oboseasca” si in doi-trei ani ar trebui sa dispara, e de parere vicepresedintele APIA

Programul Rabla „a inceput sa oboseasca” si in doi-trei ani ar trebui sa dispara, e de parere vicepresedintele APIA

de Vlad Barza

(sursa - Volkswagen)

Programul Rabla a fost extrem de eficient anii trecuti, insa acum si-a pierdut aceasta calitate si trebuie redus treptat, astfel incat in doi-trei ani sa dispara, a spus Brent Valmar, vicepresedinte APIA, la conferinta de inceput de an a asociatiei industriei auto. La fel ca si oficialii de la ministerul Mediului, si Brent Valmar e de parere ca un tichet Rabla ar trebui sa valoreze mai mult in 2013, insa adauga ca valabilitatea ar trebui sa fie de maximum 45 de zile.

Programul Rabla era la inceput foarte eficient, toata lumea il dorea, de la client pana la comerciantii de masini noi, iar in piata a produs efecte pozitive, spune Valmar, care adauga insa ca lucrurile s-au schimbat si ca anul trecut programul a avut efecte negative ce vor continua, daca nu se fac modificari importante.

„Programul a inceput sa oboseasca”, spune vicepresedintele APIA care adauga ca trebuie in continuare innoit parcul auto, insa simultan trebuie evitata specula cu tichetele din program.

„In 2013 trebuie sa anuntam din start un volum mai redus de masini vechi ce vor fi retrase din circulatie, astfel incat intr-un interval de timp rezonabil, de doi, maximum trei ani, sa renuntam complet la Programul Rabla, fiindca altfel va produce numai distorsiuni in piata”, spune Valmar care adauga ca valabilitatea tichetului in 2013 ar trebui sa fie de maxim o luna – o luna jumatate, cu o valoare mai mare decat acum si cu un singur tichet utilizabil la cumpararea unei masini noi.

Si ministrul Mediului, Rovana Plumb, spunea recent ca sunt planuri ca prima de casare sa ajunga la 1.500 euro (cam 6.600 lei), fata de 3.800 lei, si aceasta suma sa fie cuprinsa intr-un singur tichet.

Prin Program au fost casate 305.964 autoturisme uzate in 2010 si 2011 si au fost achizitionate 101.766 autoturisme noi, dintre care 40.269 de origine autohtona. In 2012 Programul a fost mult mai putin eficient: 45.000 de rable casate.

Lasa un comentariu