Acasa Ford Ford asteapta un an sumbru in Europa: pierderi de doua miliarde dolari in 2013

Ford asteapta un an sumbru in Europa: pierderi de doua miliarde dolari in 2013

de Vlad Barza

(sursa - Ford)

Ford bate record dupa record in America de Nord (8,3 mld dolari profit), rezultatele sale pe plan mondial sunt cat se poate de solide, insa Europa ramane un punct negativ, estimarile pentru 2013 fiind ca pe „batranul continent” pierderile vor fi de 2 miliarde dolari, arata raportul financiar remis marti. Pe plan mondial, Ford a vandut de 134 miliarde dolari, obtinand profit net de 5,7 miliarde.

Ford a vandut 5,66 milioane vehicule in 2012, iar cifra de afaceri a fost de 134,3 miliarde dolari, cu numai 2 miliarde mai putin decat in 2011. Profitul net a scazut cu 300 milioane dolari, spre 5,7 miliarde dolari, astfel ca nu e de mirare ca rezultatele sunt caracterizate ca fiind solide.

America de Nord a fost regiunea in care compania a mers cel mai bine, piata fiind favorizata de multi factori ce au facut ca cifra totala de afaceri sa creasca spre aproape 80 miliarde dolari, iar marja de profit sa fie extrem de buna: 10%. Nu e astfel de mirare ca cei de la Ford nu gasesc cuvinte potrivite pentru a descrie performantele din America de Nord unde profitul net a fost de 8,3 miliarde dolari in 2012.

In Europa insa, cuvintele de lauda sunt de domeniul trecutului, de actualitate fiind cele prudente si pesimiste. Anul trecut compania a vandut 1,35 milioane vehicule – scadere de aproape 20% fata de 2011 – si a avut pierderi uriase de 1,75 milioane dolari fata de numai 27 milioane in 2011. Cifra de afaceri pe continent a fost de peste 33 miliarde dolari in 2011, scazand la mai putin de 27 miliarde dolari anul trecut.

Pentru 2013 sunt estimate pierderi de doua miliarde dolari in Europa, compania fiind hotarata sa desfasoare planul de restructurare care prevede inchiderea a trei unitati de productie in 2014. Cheltuielile cu implementarea acestui plan se vor regasi cu siguranta in bilantul financiar pe 2013.

„Mediul de afaceri ramane nesigur si Ford va continua sa monitorizeze situatia si va actiona in consecinta”, spune compania in raportul sau financiar. In conditiile in care cererea redusa deja afecteaza fabrica de la Craiova, ramane de vazut ce va aduce sumbrul 2013 pentru uzina din Oltenia.

Lasa un comentariu