Acasa Romania Toyota Romania recheama aproape 2.000 de masini, ca parte a unui recall ce implica 2,7 milioane de vehicule pe plan mondial

Toyota Romania recheama aproape 2.000 de masini, ca parte a unui recall ce implica 2,7 milioane de vehicule pe plan mondial

de Vlad Barza

Toyota Prius (sursa - Toyota)

Toyota a rechemat in Romania peste 1.800 de masini Corolla, Avensis si Prius la care pot aparea probleme la directie, dar si 71 de masini Prius la care pot fi probleme la pompa electrica de apa. Rechemarile fac parte dintr-o ampla actiune care cuprinde 2,7 milioane de masini pe plan mondial, actiune anuntata pe 14 noiembrie. Modelele cuprinse in rechemari sunt produse intre 2001 si 2009.

Actiunea de mari proportii vizeaza 1.836 de masini Corolla, Avensis si Prius.

„La anumite modele Avensis cu motor pe benzina de 1,6 si 1,8 l , Corolla produsa in Japonia si Prius, vehicule care sunt echipate cu motor electric de asistenta a directiei (EMPS), axul intermediar de volan face legatura intre coloana de volan si caseta de directie. Din cauza robustetii insuficiente a axului intermediar de volan, la modelele cu EMPS, exista posibilitatea ca, in timp, asamblarea canelata a axului cu caseta de directie sa se deformeze, sa se creeze un joc sau in cazuri extreme sa se uzeze prematur, ceea ce poate afecta precizia directiei. Acest lucru se produce in conditiile in care volanul este fortat frecvent la pozitia maxima, atunci cand se ruleaza cu viteze reduse”, se arata in documentele Toyota.

La atelier se verifica masinile si, in functie de rezultat, se face inlocuirea axului intermediar de volan, lucru care ar trebui sa dureze o ora. Actiunea a inceput in data de 14 noiembrie 2012 si nu are limita de timp.

Acest recall implica masini Prius produse intre 2003 si 2009, Corolla produse intre 2001 si 2004 si Avensis produse intre 2002 si 2008.

Un al doilea recall, de mai mici proportii, implica 71 de masini hibride Prius produse intre 2003 si 2009.

„Racirea componentelor sistemului hibrid al modelului Prius se face prin intermediul unei pompe de apa actionata electric. Exista posibilitatea ca in procesul de fabricatie al pompei de apa electrica sa fi existat o eroare care sa conduca la defectarea acesteia. Daca se intampla acest lucru, pompa de apa electrica se va opri din functionare, conducand la aprinderea unor martori de avertizare in tabloul de bord. In anumite situatii, cand un scurt circuit se produce in interiorul pompei, siguranta electrica a sistemului hybrid se arde ducand la oprirea sistemului hybrid in timpul mersului, ceea ce poate creste riscul unui accident”, arata documentele marcii nipone.

Inlocurea pompei de apa ar trebui sa dureze cam doua  ore. Actiunea a inceput in data de 14 noiembrie 2012 si nu are limita de timp.

Printre producatorii auto care au mai facut rechemari in service in 2012, in Romania, se numara Opel, Fiat, Dacia, Mitsubishi, Honda, Nissan, Porsche, Renault, Chevrolet si Seat.

Lasa un comentariu