Acasa Curiozitati Cei mai mari producatori auto asiatici au semnat o intelegere cu autoritati din tarile nordice pentru a lansa masini pe hidrogen in 2015

Cei mai mari producatori auto asiatici au semnat o intelegere cu autoritati din tarile nordice pentru a lansa masini pe hidrogen in 2015

de Vlad Barza

Statie de alimentare pentru masini pe hidrogen, in Danemarca (sursa - hydrogenlink.net)

Toyota, Nissan, Honda si Hyundai au semnat un memorandum de intelegere cu autoritati din cateva tari nordice europene, dar mai ales cu companii din domeniul energiei, pentru a aduce pe sosele pana in 2015 masini pe hidrogen. Companiile auto au ca obiectiv sa aduca in cativa ani in showroom-uri vehicule pe hidrogen, insa vor ca marile companii din energie sa dezvolte infrastructura, iar statele sa ofere scutiri de taxe pentru aceste masini.

Tarile nordice vizate de intelegerea semnata sunt Danemarca, Norvegia, Suedia si Islanda si implica – pe langa cele patru companii auto – si furnizori din domeniul energiei precum HYOP AS (Norvegia) si H2 Logic A/S (Danemarca). Aceste companii de energie au inaugurat inca in 2006 primele statii de alimentare cu hidrogen, insa intelegerea de acum isi propune crearea unor retele nationale de alimentare cu hidrogen pana in 2015 in aceste tari.

Mai exact, se va lucra intre 2014 si 2017 pentru dezvoltarea unei infrastructuri de alimentare cu hidrogen, tinta fiind ca in 2015 sa fie un numar suficient de statii, astfel incat producatorii sa poata lansa comercial cateva modele.

Companiile auto au asteptari mari de la autoritatile din tarile nordice, sperand ca aceste vehicule pe hidrogen sa fie scutite de taxe, pentru a le face mai atractive pentru clienti. Unele tari deja au dat scutiri mari de impozite pentru astfel de masini – cum ar fi Danemarca – insa problema este ca masinile pe hidrogen sunt inca foarte scumpe si nici nu au fost rezolvate toate problemele tehnice legate de functionarea lor la temperaturi extreme.

Honda a dat spre testare in SUA si Japonia inca de acum cativa ani cunoscuta masina pe hidrogen FCX, iar compania spunea ca spera la o lansare comerciala in volume mai mari in 2015.

Pentru a demonstra viabilitatea utilizarii hidrogenului pe post de carburant pentru automobile, sapte masini pe hidrogen de la Mercedes-Benz, Honda, Toyota si Hyundai au pornit pe 13 septembrie, intr-un tur european care isi propune popularizarea propulsiei pe baza de hidrogen.

Automobilele pe hidrogen folosesc tehnologia pilei de combustie si sunt tot masini electrice, insa spre deosebire de cele incarcabile la priza, stil Nissan Leaf, ele nu dispun de baterii si nici nu trebuie conectate la priza, ci sunt alimentate la o statie speciala cu hidrogen. Masinile pe hidrogen au doar emisii de apa, insa marea lor problema este costul de productie care ramane extrem de ridicat.

Tehnologia pilei de combustie nu este noua, producatori precum Mercedes-Benz, General Motors, Honda, Hyundai sau Suzuki prezentand diverse concepte in ultimul deceniu.

Lasa un comentariu