Prin Programul Rabla 2012 au fost casate pana in prezent 31.106 masini mai vechi de zece ani, ceea ce inseamna 345 autovehicule/zi, reiese din cele mai noi date anuntate de Ministerul Mediului. Aceste cifre arata ca interesul pentru Programul Rabla a scazut de aproape doua ori, in 2011 si 2010 media fiind 637 masini casate/zi.
In cele circa 90 de zile lucratoare scurse de la demararea Programului Rabla 2012 (3 aprilie), au fost casate 31.106 masini mai vechi de zece ani (circa 345 masini/zi lucratoare). In ultimii doi ani (2011, 2010) au fost casate 305.964 autoturisme uzate (637 masini/zi lucratoare). Este o consecinta a scaderii la jumatate a fondurilor fondurilor alocate, dar nu numai, fiind reflectata astfel si situatii din piata in care proprietarii prefera sa-si pastreze masinile, desi sunt vechi.
Nici in ceea ce priveste achizitia de masini noi prin Programul Rabla lucrurile nu stau mai bine. Media in 2012 este de 90 de masini noi/zi, in timp ce pentru ultimii doi ani media se situeaza la 212 masini noi/zi achizitionate utilizand vouchere Rabla.
Administratia Fondului pentru Mediu a alocat pentru Programul Rabla 2012, in doua etape, 171 de milioane de lei, suma care permite scoaterea din uz a 45.000 de autovehicule mai vechi de zece ani. In prima etapa a Programului, care a inceput in data de 3 aprilie 2012, au fost alocate 114 milioane de lei pentru casarea a 30.000 de autovehicule, iar in etapa a doua, care a inceput in data de 8 august 2012, au fost alocate alte 57 milioane de lei pentru casarea a inca 15.000 de masini.
Din cele 45.000 de tichete aferente acestui Program, tiparite de Administratia Fondului pentru Mediu si repartizate colectorilor (REMAT-uri), 43.350 tichete au fost alocate persoanelor fizice, iar 1.650 bucati persoanelor juridice. Conform ghidului de finantare, repartizarea tichetelor s-a facut pe judete, in functie de numarul de locuitori. De asemenea, la nivelul fiecarui judet, tichetele au fost repartizate in mod egal intre colectorii autorizati sa participe la Programul Rabla. Cele 15.000 de tichete din etapa a doua a Programului au fost destinate numai persoanelor fizice.
Lista producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor autorizati sa participe in anul 2012 la Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national, precum si cea a operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz se gaseste pe situl AFM, , in cadrul sectiunii “Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national 2012“.
Documente necesare pentru pesoane fizice pentru a intra in program si care trebuie prezentate odata cu autovehiculul ce urmeaza a fi casat:
- a) actul care ii atesta identitatea, precum si domiciliul sau resedinta in Romania, eliberat de catre autoritatile romane, in termen de valabilitate, in original si copie;
- b) certificatul de inmatriculare a autovehiculului uzat, in original si in copie legalizata;
- c) cartea de identitate a autovehiculului uzat, daca aceasta exista, in original si in copie legalizata;
- d) actul doveditor eliberat de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor competent teritorial, in original, pentru cazul in care din certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a autovehiculului uzat, daca aceasta exista, nu rezulta anul fabricatiei, anul primei inmatriculari in Romania si/sau categoria autovehiculului uzat;
- e) certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale si alte venituri ale bugetului local, eliberat de catre autoritatea publica locala in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta proprietarul si este inregistrat fiscal autovehiculul uzat, in original.