Acasa Foto VIDEO, FOTO: Vizita la Muzeul Porsche. O afacere de 20.000 euro pe zi care-ti face inima sa bata boxer

VIDEO, FOTO: Vizita la Muzeul Porsche. O afacere de 20.000 euro pe zi care-ti face inima sa bata boxer

de Adrian Mitrea

Porsche Studie Panamericana in Muzeul Porsche (sursa - 0-100.ro)

Circa 2.500 de oameni ii trec zilnic pragul si se minuneaza atat de stilul sau arhitectural, cat si de frumusetea si raritatea exponatelor. Acesta este Muzeul Porsche. Unic, curat, impresionant. Un loc in care inima nu stie sa bata decat boxer, indiferent care este marca ta auto preferata.

De cum intri in Stuttgart se vede ca pasesti pe taramul Porsche. In parcarea de la aeroport ai sansa sa vezi mai multe masini ale marcii decat in oricare alt loc. Pe strazi, zanganitul tipic motoarelor Porsche iti da fiori. Tinere de 25 de ani, femei de afaceri de 50, barbati fara varsta imbracati casual sau la costum – asa de mare e varietatea de soferi de Porsche care-ti trec prin fata ochilor intr-un minut sau doua cat stai la un semafor.

Totul e in acceasi intersectie. Muzeul, fabrica, dealerul principal. E „centrul Porsche”. Ti-am povestit deja intr-un reportaj publicat in decembrie 2011 cum e in uzina Porsche-Zuffenhausen. Acum as vrea sa-ti retin atentia cu o mica incursiune prin muzeu.

Intrarea costa 8 euro. E un pret mic pentru ce urmeaza sa se desfasoare in fata ochilor tai.

E luni si Muzeul Porsche e inchis pentru curatenie si reparatii, la fel ca oricare alt muzeu. Dar daca e inchis pentru public, e un bun prilej ca noi, o mana de ziaristi din Europa Centrala si de Est, sa facem pe indelete un tur, avandu-l ca ghid chiar pe directorul muzeului, Achim Stejskal.

De cum intri in muzeu, primul contact il ai cu atelierul de restaurari. E o incapere calduroasa, cu aer uscat si gresie gri. Pare mai degraba un laborator in care savanti nebuni isi fac de cap. In fapt e un atelier modern de restaurari in care o mana de mecanicii si ingineri isi traiesc visul. Lucreaza pe indelete, in liniste, la masini de legenda. La automobile care au scris istorie si continua sa o faca, chiar daca noi nu suntem pe deplin constienti de asta. E un loc din care nu-ti vine sa mai pleci vreodata.

Dar totusi merita sa-l parasesti pentru ca scarile rulante pe langa care ai trecut pe nesimtite te duc in „galaxia Porsche”, muzeul propriu-zis. E o galaxie mica, exclusivista, luminoasa. Accentul cade mereu pe exponate. Punctul culminant al turului sunt, din puntul meu de vedere, cilindrii Porsche. Sunt niste buline negre pe care calci, iar de deasupra un difuzor imens te bombardeaza cu „muzica” specifica unui motor Porsche. Pe un afisaj cu LED-uri rosii poti citi ce sunet tocmai ti-a miscat din loc plamanii si a ramas tiparit pentru multa vreme in mintea si inima ta.

Totul e ca la carte. Curat, modern, calduros, aerisit. Poti face o incursiune virtuala prin muzeu urmarind…

galeria foto

Porsche 911 (sursa - 0-100.ro)

Lasa un comentariu