Un tribunal din Paris a decis ca mostenitorii fondatorului grupului auto francez Renault nu vor primi despagubiri din partea statului francez in controversatul caz legat de nationalizarea companiei in 1945 cand a fost acuzata ca o colaborat cu germanii in cel de-al Doilea Razboi Mondial. De 60 de ani mostenitorii se lupta in instanta, sustinand ca decizia statului care acum 67 de ani a confiscat toate bunurile Renault a fost contrara declaratiei drepturilor omului. Ei vor face apel, informeaza RFI.
Mostenitorii Renault s-au adresat unui tribunal parizian pentru a contesta nationalizarea companiei in 1945, dar instanta nu le-a dat castig de cauza, iar cele doua parti si-au aruncat vorbe dure, noteaza RFI. Partea care a pierdut spune insa ca va face apel.
Un avocat care se opune cererii mostenitorilor Renault spune ca acestia au mare tupeu sa insiste cu acest caz si catalogheaza cererilor lor ca fiind „revizioniste”, mai ales ca doresc reabilitarea unui om care ar fi colaboratul cu inamicul german. Un avocat al mostenitorilor spune ca astfel de acuzatii sunt strigatoare la cer.
Renault a intrat in 1940 sub control german si a produs pentru Werhmacht material militar, astfel ca dupa victoria aliaitilor a fost singura companie franceza mare penalizata prin nationalizare pentru colaborationism.
Urmasii lui Louis Renault au declansat de ceva vreme o campanie de reabilitare a sa si, spre exemplu, in 2010 au obtinut in justitie retragerea dintr-o expozitie a unei fotografii in care Louis Renault era alaturi de Hitler si Goring la salonul auto de la Berlin in 1939.
Louis Renault s-a nascut in 1877 si a realizat la 21 de ani prima masina. A murit intr-o inchisoare franceza in 1944, asteptand sa fie judecat pentru colaborarea cu nazistii.