Acasa Curiozitati Angajatii Volkswagen Germania scapa in timpul liber de teroarea mail-urilor legate de munca

Angajatii Volkswagen Germania scapa in timpul liber de teroarea mail-urilor legate de munca

de Vlad Barza

Telefon Blackberry (sursa - Reuters)

Angajatii Volkswagen din Germania care detin telefoane Blackberry de serviciu si sunt membri ai sindicatului IG Metall au obtinut dreptul de a nu mai primi mail-uri legate de munca in afara programului de lucru. Practic, intelegerea prevede ca mail-urile nu vor mai ajunge pe telefoanele angajatilor in afara orelor de munca fiindca sindicatul spune ca oamenii ajung surmenati pentru ca isi pierd o parte semnificativa din timpul liber cu chestiuni legate de munca.

Intelegerea semnata prevede ca pe telefoanele Blackberry de serviciu angajatii nu vor primi mail-uri decat in timpul programului de lucru si cu 30 de minute inainte si dupa programul fix de munca.  Intelegerea nu se aplica si pentru manageri, iar per total un numar de 1.000 de oameni vor beneficia de aceasta intelegere pentru care IG Metall s-a luptat mult, iar acum se arata mandru de reusita.

In diverse industrii se observa o tendinta de a separa clar timpul dedicat muncii si cel liber fiindca in tot mai multe cazuri angajati care detin telefoane sau laptop-uri de serviciu sunt nevoiti sa lucreze si in afara programului, lucru care duce la epuizare. Apare tot mai mult ideea ca angajatul nu trebuie sa fie la dispozitia angajatorului 7 zile din 7 si 24 de ore di 24, ci trebuie contactat numai in cazuri de urgenta.

Pe de alta parte, analisti citati de BBC spun ca reguli asemanatoare cu cele obtinute de cei 1.000 de angajati Volkswagen nu se pot aplica in orice domeniu si pentru ca ele sa fie aplicate trebuie ca sindicatele si companiile sa cada de acord, nu sa fie o initiativa exclusiva a angajatilor.

Lasa un comentariu