Acasa Curiozitati Grecia permite circulatia masinilor diesel in centrul marilor orase, dupa 20 de ani de interdictie

Grecia permite circulatia masinilor diesel in centrul marilor orase, dupa 20 de ani de interdictie

de Vlad Barza

Logo TDI (sursa - Volkswagen)

Parlamentul grec a aprobat vineri actul normativ prin care masinilor diesel le este permis sa circule prin centrul celor mai mari orase ale tarii, dupa o interdictie de 20 de ani, informeaza AFP. Ministerul Mediului spune ca masura va ajuta in lupta contra gazelor cu efect de sera, insa multe ONG-uri spun ca interdictia trebuia mentinuta inca trei ani. E de asteptat ca masura sa ajute piata auto in care segmentul diesel are o cota nesemnificativa.

Ministerul Mediului din Grecia spune ca masura va fi un pas important in lupta contra gazelor cu efect de sera si adauga ca in medie masinile diesel au consum cu 20 – 30% mai mic fata de cele cu benzina. Masinile diesel vor putea circula in centrul Atenei si al Salonicului, unde din 1991 doar taxiurilor diesel li se permitea accesul.

Autoritatile mai spun ca tehnologia s-a modernizat mult, iar emisiile de particule fine, dar poluante, s-au redus cu 90%, astfel incat masinile pe motorina nu mai sunt un pericol mare pentru mediu.

Totusi, filala greaca a World Wildlife Fund spune ca interdictia ar fi trebuit mentinuta in continuare din cauza concentratiei mari de particule fine si de oxid de azot in marile orase. WWF spune ca masura ar fi trebuit data abia in 2014 cand intra in vigoare norme mai severe pentru diesel.

In 2009 s-au vandut peste 220.000 de masini noi in Grecia, iar anul trecut piata a scazut la 141.000. In primele zece luni ale anului curent piata a scazut cu 36%.

Lasa un comentariu