Acasa Piata Auto Prin programul Rabla pot fi cumparate masini electrice si hibride incepand cu 3 octombrie

Prin programul Rabla pot fi cumparate masini electrice si hibride incepand cu 3 octombrie

de Vlad Barza

(sursa 0-100.ro)

Ministerul Mediului a anuntat ca cei care vor sa-si cumpere masini electrice sau hibride prin programul Rabla se pot inscrie incepand cu 3 octombrie, cei care participa urmand sa beneficieze de patru tichete daca isi iau masini electrice si de doua, daca isi iau hibride. Bugetul pentru aceste tipuri de vehicule este de cinci milioane lei, cam cat pentru aproximativ 300 de masini electrice. Programul se incheie pe 4 noiembrie, dar va fi reluat in 2012.

Proprietarii persoane fizice, institutii publice si unitati administrativ-teritoriale care intentioneaza sa achizitioneze autovehicule cu sistem de propulsie electric si/sau hibrid se pot inscrie in program incepand de luni, 03 octombrie, pana la data de 4 noiembrie 2011. Programul va fi apoi reluat la inceputul anului 2012.

Pentru producatori, sesiunea de inscriere in vederea validarii celor care intentioneaza sa comercializeze autovehicule cu sistem de propulsie electric si/sau hibrid a inceput pe 29 septembrie, urmand a se incheia pe data de 7 octombrie 2011. Sesiunea de inscriere in vederea validarii nu se adreseaza producatorilor deja validati in cadrul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national pentru anul 2011.

Suma alocata Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national pentru achizitionarea de autovehicule cu sistem de propulsie electric si/sau hibrid, pentru anul 2011, este de 5.000.000 lei.

Persoanele fizice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care predau spre casare autovehicule uzate in cadrul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national,  beneficiaza, pentru anul 2011, de un numar de pana la 4 tichete valorice, astfel:

  • a) 2 tichete valorice pentru achizitionarea unui autovehicul hibrid, in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat;
  • b) 4 tichete valorice pentru achizitionarea unui autovehicul electric, in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat.

La cursul din prezent un tichet este circa 870 euro, ceea ce inseamna ca la patru tichete masina electrica este cu circa 3.500 de euro mai ieftina.

Persoanele fizice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care nu caseaza autovehicule uzate, dar care achizitioneaza autovehicule hibrid sau electrice beneficiaza de:

  • a) o reducere de 10%, dar nu mai mult de 1.800 de euro din pretul de comercializare a autovehiculului hibrid achizitionat;
  • b) o reducere de 20%, dar nu mai mult de 3.700 de euro, din pretul de comercializare a autovehiculului electric achizitionat.

Facilitatile acordate celor care achizitioneaza acest tip de autovehicule urmaresc stimularea achizitiei, atat de catre persoanele fizice cat si de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale de masini hibrid si electrice, in vederea crearii unui mediu nepoluant si care sa respecte normele europene referitoare la poluare.

Lasa un comentariu