Acasa Great Wall Chinezii de la Great Wall, care isi fac uzina in Bulgaria, intra pe piata masinilor electrice

Chinezii de la Great Wall, care isi fac uzina in Bulgaria, intra pe piata masinilor electrice

de Adrian Mitrea

Great Wall Haval (sursa - Great Wall Motors)

Great Wall, producatorul auto din China care deschide in Bulgaria o fabrica auto, a semnat o scrisoare de intentie pentru a dezvolta masini electrice cu firma americana CODA – producatoare si dezvoltatoare de baterii litiu-ion, sisteme de propulsie electrice si sisteme de stocare a energiei electrice, au anuntat cele doua companii.

Scopul este acela de a oferi pe piata masini electrice accesibile, spun firmele.

„Sunt increzator ca fortele noastre combinate ne vor putea asigura o pozitie semnificativa pe piata vehiculelor electrice, la nivel mondial”, a declarat presedintele Great Wall Motors, Wei Jianjun, intr-un comunicat de presa.

Sistemul de propulsie electric al CODA, cu o capacitate de 36 kWh, sta intre puntile fata si spate, asigurand un centru de greutate jos si o distributie a maselor echilibrata. Motorul electric dezvoltat de compania americana poate livra o putere de peste 120 Cai Putere (CP), iar bateriile asigura o autonomie reala cuprinsa intre 190 si 240 km. O reincarcare completa dureaza circa 6 ore.

Great Wall are 42.000 de angajati la nivel mondial, iar masinile marcii se vand in 120 de tari, inclusiv Romania. Anul trecut compania auto chineza a livrat 390.000 de masini la nivel global, cu 70% mai multe decat in 2009.

Constructorul auto chinez Great Wall a semnat in a doua parte a anului 2009 un contract de patru milioane de euro cu firma bulgara Litex pentru a produce masini in Bulgaria, o tara fara industrie constructoare de automobile.

La Lovech vor fi produse un SUV, un Pick-Up (camioneta) si doua sedanuri. Conform planurilor initiale, primul automobil ar fi trebuit sa iasa de pe linia de fabricatie a Great Wall din Bulgaria in prima parte a anului 2011, dar se pare ca momentul se lasa asteptat. Potrivit presei bulgare cel mai ieftin automobil Great Wall produs la sud de Dunare ar urma sa coste sub 6.500 euro.

Great Wall Motor Company Limited este primul producator auto privat din China care a fost listat la bursa din Hong Kong. Compania produce autoturisme, SUV-uri, vehicule de familie (MPV) si Pick-Up-uri (camionete).

Lasa un comentariu