Acasa Tehnologie Vara aceasta incep testele cu aplicatia prin care masinile se vor putea anunta intre ele de la kilometri distanta despre producerea unui accident

Vara aceasta incep testele cu aplicatia prin care masinile se vor putea anunta intre ele de la kilometri distanta despre producerea unui accident

de Vlad Barza

Radar Continental (sursa - Continental)

Universitatea din Bologna a dezvoltat un soft care sa imbunatateasca semnificativ comunicarea de la distanta intre autoturisme, astfel incat vehiculele sa se anunte intre ele cu kilometri buni inaintea locului unde s-a produs un accident. Italienii spun ca masinile vor dispune de senzori de acceleratie, vor fi conectate prin WiFi si numarul accidentelor in lant s-ar putea reduce cu 40%. Testele practice vor incepe luna viitoare in California, noteaza BBC.

Masinile vor dispune de un senzor de acceleratie care va detecta o frana neobisnuit de brusca ce va indica faptul ca vehiculul a fost implicat intr-un accident. Acest vehicul va transimite mai departe semnalul catre vehiculele din jurul sau, insa intr-un mod selectiv pentru ca fluxul mare de informatii sa nu blocheze comunicarea.

Profesorii de la Bologna spun ca un mare avantaj al soft-ului dezvoltat este ca masinile se pot anunta de la kilometri distanta ca s-a produs un accident, nu doar de la cateva sute de metri. In plus, fiecare masina va „sti” cu ce viteza si in ce directie se deplaseaza masinile din jur, iar informatiile sunt actualizate la secunda.

Sistemul poate fi instalat pe bord sau in sistemul de navigatie al masinii, caz in care costurile ar fi de circa 30 euro/vehicul, in timp ce o alta varianta ar fi instalarea aplicatiei pe smartphone-uri conectate la internet.

Masina implicata intr-un accident nu va transmite informatia catre toate vehiculele din jur fiindca fluxul de date ar putea bloca total comunicarea. Informatia va fi transmisa doar catre anumite vehicule care, la randul lor, o vor retransmite catre vehiculele din jur.

Ideea principala este ca masinile vor sta in mod constant in contact una ca alta, iar simularile computerizate au aratat ca numarul de accidente in lant pe autostrada s-ar putea reduce cu 40% datorita acestei tehnologii. Testele practice vor incepe in august in statul american California cu vehicule Toyota.

Ideea uneste principiile telematicii (combinatie dintre telecom si informatica) cu notiunea de „internet al lucrurilor” (internet of things), tendinta ca un numar cat mai mare dintre obiectele din jur sa fie conectate la internet.

Comunicarea intre autoturisme este un subiect pe marginea caruia se fac de ani buni cercetari, insa din cauza costurilor mari de implementare, sistemele si-au facut aparitia doar pe automobile foarte scumpe.

In plus, exista si temerea ca prea multa tehnologie i-ar putea face pe soferi sa fie mai putin atentia la drum si sa bazeze in mod nefondat pe faptul ca masina va detecta o buna parte din pericole.

Lasa un comentariu