Acasa Foto Geneva 2011: Aventador, un nou capitol in istoria Lamborghini

Geneva 2011: Aventador, un nou capitol in istoria Lamborghini

de Adrian Mitrea

Lamborghini Aventador (sursa - 0-100.ro)

Aventador este noutatea cu care se mandreste Lamborghini la Salonul Auto de la Geneva (1-13 martie). Aventador inlocuieste modelul Murcielago, aflat pe piata din 2001, si reprezinta un nou capitol important in istoria marcii italiene, fiind din mai multe puncte de vedere un automobil revolutionar, de la tehnologia de fabricatie pana la performante.

Inspirat tehnologic si estetic de conceptul Sesto Elemento, Aventador vine cu o noua tehnologie constructiva pentru caroserie, cu habitaclu realizat in intregime din plastic armat cu fibra de carbon (CFRP – carbon-fibre reinforced plastics).

click aici pentru a vedea standul Lamborghini de la Geneva

Astfel, structura de rezistenta a vehiculului este proiectata dintr-o bucata, asemenea masinilor de Formula 1, si cantareste numai 147 de kilograme. Noua tehnologie folosita va gestiona mai bine absorbtia de energie in caz de accident in comparatie cu structurile traditionale din aluminiu sau otel. Rigiditatea la torsiune este de 35.000 Newton-metru (Nm).

Structura monococa are in partea din fata si din spate bare din aluminiu pe care sunt montate suspensia, motorul si transmisia.

Noua caroserie dezvoltata de Lamborghini are insertii din spuma, inglobate in structura monococa si plasate in puncte strategice pentru a creste rigiditatea caroseriei si pentru a functiona ca distantier intre straturile compozite pentru a indeparta zgomote si vibratii nedorite.

Aventador dispune de un motor V12, de 6,5 litri, care produce 700 de Cai Putere si un cuplu de 690 Nm. Motorul este cuplat la o transmisie robotizata revolutionara (ISR), complet noua. Tehnic vorbind, cutia de viteze ISR (Independent Shifting Rod) este o transmisie manuala, dar automatizata (perceputa de utilizator ca una automata). Aceasta cutie de viteze promite timpi de schimbare a treptelor cu 50% mai mici fata de cutiile de viteze robotizate DSG, cu dublu ambreiaj, cunoscute oricum ca fiind foarte rapide. Transmisia ISR are 79 de kilograme, fiind considerabil mai usoara decat cutiile de viteze DSG, potrvit Lamborghini.

Aventador este cu 30 de CP mai puternic decat cea mai performanta versiune a modelului pe care-l inlocuieste (Lamborghini Murcielago LP 670-4 SuperVeloce).

Lamborghini Aventador ajunge de la 0 la 100 de km/h in 2,9 secunde, iar viteza maxima este de circa 350 km/h.

Corespondenta de la Geneva.

Habitaclu Lamborghini Aventador din CFRP (sursa - Lamborghini)

Lasa un comentariu