Acasa Saloane Auto Primul rod al parteneriatului dintre Toyota si Tesla Motors, SUV-ul electric RAV4 EV

Primul rod al parteneriatului dintre Toyota si Tesla Motors, SUV-ul electric RAV4 EV

de Costea Arsene

Toyota RAV4 EV (sursa - green.autoblog.com)

Constructorul auto japonez Toyota a prezentat, la Salonul Auto de la Los Angeles (19-28 noiembrie), conceptul primului SUV integral electric din lume, dezvoltat impreuna cu Tesla Motors pe baza lui RAV4 si redenumit RAV4 EV Concept.

Rolul Tesla este sa dezvolte propulsia viitorului RAV4 EV, acest lucru insemnand bateria, modulul electronic, motorul electric, cutia de viteze si partea de software, se arata intr-un comunicat al Toyota.

Primul SUV 100% electric are o autonomie de 160 de kilometri, versiunea de serie urmand sa fie lansata pe piata in 2012.

Pana atunci, pe tot parcursul anului 2011, vor fi construite un numar de 35 de astfel de vehicule cu scop demonstrativ si de evaluare.

Dezvoltarea modelului are loc in principal in Statele Unite ale Americii (SUA), Toyota evaluand posibilitatea ca RAV4 EV sa fie lansat pe anumite piete europene.

Tesla Motors si Toyota au semnat un acord, in valoare de 60 milioane dolari, pentru dezvoltarea sistemului de propulsie ce va echipa versiunea electrica a SUV-ului RAV4 la jumatatea lunii octombrie.

In anul 1997, Toyota a lansat pe piata prima generatie a lui RAV4 EV, ca raspuns la aparitia vehiculului cu zero emisii California. Primul RAV4 electric folosea baterii pe baza de nichel-metal ce ii asigurau o autonomie intre 130 si 180 de kilometri si s-a vandut pe piata din SUA, in perioada 1998-2003, in doar 1.484 de exemplare, dintre care mai ruleaza acum 746.

„Pretul si eficienta s-au dovedit a fi factorii care determina succesul, la fel ca in ziua de astazi. (…) Multe lucruri s-au schimbat insa in ultimii ani. Cel mai important dintre acestea face referire la constientizarea faptului ca factura mobilitatii de tip ecologic va trebui decontata impreuna de constructorii auto, guverne si consumatori”, a declarat presedintele diviziei de vanzari a Toyota, Jim Lentz.

Toyota va lansa, tot in 2012, in pietele importante, modelul hibrid de tip plug-in (reincarcabil la priza – n.r.) Prius PHV si un al vehicul electric de dimensiuni reduse, pentru oras.

Producatorul japonez va veni, in 2015, cu primul automobil ce va model cu pila de combustie pe baza de hidrogen.

Toyota si-a propus ca pana in 2020 toate masinile marcii destinate pietei europene sa fie disponibile cu sistem de propulsie hibrid.

Toyota RAV4 EV (sursa - green.autoblog.com)

Lasa un comentariu