Acasa Daimler UPDATE: Afacerile Daimler din Romania, sub lupa autoritatilor. Comisia de ancheta nu va fi infiintata

UPDATE: Afacerile Daimler din Romania, sub lupa autoritatilor. Comisia de ancheta nu va fi infiintata

de Adrian Mitrea

Schita Mercedes-Benz CLS 2011 (sursa - Daimler)

Senatul a amanat, miercuri (13 octombrie), infiintarea unei comisii de ancheta privind legalitatea tranzactiilor incheiate intre autoritatile publice din Romania si grupul Daimler, dupa ce liderul senatorilor democrat-liberali, Cristian Radulescu, a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a lucrarilor plenului a acestui punct, informeaza agentia Agerpres, citata de HotNews.ro. Propunerea privind infiintarea comisiei apartine senatorului Dan Voiculescu, in contextul scandalului international de dare de mita in care este implicat Daimler, fabricantul autovehiculelor Mercedes-Benz si smart.

Anul acesta, producatorul auto german a fost de acord sa plateasca o amenda aplicata de autoritatile americane pentru stingerea unei acuzatii de mita catre 22 de guverne, printre care s-ar numara si cel al Romaniei, potrivit unor relatari din presa internationala.

Documentele ajunse in justitie aratau ca „Daimler s-a angajat intr-o lunga practica de mituire a oficialilor guvernamentali prin intermediul unor interpusi”.

Senatorul Dan Voiculescu a cerut informatii despre caz la Departamentul Justitiei, dar americanii au raspuns ca o astfel de solicitare trebuie sa vina din partea guvernului. Voiculescu i-a cerut ministrului Justitiei sa intervina si, intre timp, a asolicitat o comisie de ancheta in Senat. Aceasta ar trebui sa verifice legalitatea tranzactiei din 2007 prin care Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, condusa de Adriean Videanu, a cumparat de la Daimler mai multe autobuze Mercedes-Benz.

Pana atunci, PDL spune ca o astfel de comisie arunca in derizoriu obiectul de activate al Senatului.

La sfarsitul lunii septembrie din acest an, Daimler a anuntat integrarea unui ofiter de etica in Consiliul de Administratie. Acesta este responsabil cu respectarea legalitatii si a eticii deciziilor luate de conducerea producatorului auto.

Lasa un comentariu