Acasa BMW Magna vrea sa construiasca in Europa o fabrica de baterii auto pentru masini electrice

Magna vrea sa construiasca in Europa o fabrica de baterii auto pentru masini electrice

de Costea Arsene

Mitsubishi i-MiEV (sursa - Mitsubishi)

Furnizorul canadian de componente auto Magna International poarta discutii cu GS Yuasa din Japonia pentru producerea de baterii litiu-ion destinate grupului auto PSA Peugeot Citroen si posibil Ford si BMW, potrivit unei surse apropiate discutiilor, relateaza Automotive News Europe.

Acumulatorii litiu-ion vor fi cel mai probabil asamblati pe o noua masina electrica, pe care PSA Peugeot Citroen planuieste sa o produca in Spania incepand din 2012, informeaza cotidianul de afaceri japonez Nikkei.

GS Yuasa si PSA iau in calcul posibilitatea construirii unei fabrici de baterii in Spania sau Austria, investitie evaluata la 466 milioane dolari.

Uzina ar urma sa fie functionala din 2012 si va produce anual acumulatori pentru aproximativ 50.000 de automobile electrice.

Corporatia japoneza GS Yuasa furnizeaza deja baterii litiu-ion pentru modelul electric Mitsubishi i-MiEV.

Un parteneriat intre GS Yuasa, care este cel mai mare producator de acumulatori auto din Japonia, si furnizorul canadian de componente auto Magna, care are o prezenta semnificativa in Europa, ar oferi ambelor companii acces la o baza larga de clienti intr-un segment care este asteptat sa creasca, pe masura ce constructorii auto se pregatesc sa lanseze masini electrice.

PSA si GS Yuasa vor infiinta o companie mixta (joint-venture), producatorii francezi urmand, cel mai probabil, sa detina partea majoritara, in timp ce Magna va prelua intre 20% si 40% din viitoarea afacere.

Casa japoneza de intermedieri financiare Mitsubishi Corp ar putea, de asemenea, face parte din acest parteneriat.

GS Yuasa are planuri agresive de extindere pe masura cresterii pietei globale de masini electrice, apreciere determinata de ingrijorarile privitoare la incalzirea globala. Corporatia japoneza a anuntat anul trecut ca doreste sa creasca vanzarile anuale de acumulatori litiu-ion de peste 30 de ori, la 1,1 miliarde de dolari, pana in 2016.

Primul-ministru spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a avut o intalnire in Japonia cu directorul Corporatiei Mitsubishi cu scopul atragerii de investitii pentru constructia unei uzine de baterii in Spania.

Mitsubishi Motors are deja o intelegere cu PSA Peugeot Citroen prin care urmeaza sa inceapa furnizarea de automobile electrice catre PSA, care detine o fabrica in Vigo, Spania.

Mitsubishi i-MiEV sta la baza modelelor electrice Peugeot iOn si Citroen C-Zero.

Peugeot iOn (sursa - Peugeot)

Citroen C-Zero (sursa - Citroen)

Lasa un comentariu