Acasa Foto In garajul nostru: Opel Astra

In garajul nostru: Opel Astra

de Adrian Mitrea

Opel Astra 2010 (sursa - 0-100.ro)

Opel Astra e mai mare, mai moderna si mai performanta ca niciodata. A ajuns acum la a patra generatie si promite sa fie un rival de temut pentru Volkswagen Golf, Renault Megane si Ford Focus.

Concept

Nu e usor ca in vremuri de criza sa vii cu o masina buna, dar cei de la Opel au inceput sa lucreze la noul Astra inainte sa intampine probleme cu banii… si asta se vede. Asadar, avem in fata cel mai reusit Opel de dimensiuni compacte al tuturor timpurilor.

click aici pentru galeria foto

Design

Opel Astra (sursa - 0-100.ro)Liniile mostenitoarei familiei Astra au puternice radacini istorice, mai ales in zona farurilor. Privite fara a lua in calcul luminile pentru zi, blocurile optice au aceeasi forma ca cele de la Opel Astra Classic, masina mai batrana cu doua generatii.

In interior vorbim deja despre o noua era. Masinile Opel, pana la Insignia, aveau acel interior care parea mai demodat decat era de fapt. Lucrurile s-au schimbat acum.

Noul Opel Astra, la fel ca si Insignia, se joaca cu tot felul de linii intortocheate in interior, poate avea si bord in doua culori, iar iluminarea e foarte moderna – alb cu rosu.

Tehnologie, confort si dotari

E drept ca cele 40 de butoane de pe bord te cam deruteaza in prima instanta, insa logica amplasarii lor se pliaza pe asteptarile tale ca sofer si dupa o perioada de acomodare de cateva ore totul va parea normal. In plus, butoanele sunt mari si e greu sa apesi din greseala pe altceva decat ai vrea.

Interior Opel Astra (sursa - 0-100.ro)Scaunul soferului si volanul iti permit reglaje ample, astfel ca e foarte usor sa-ti gasesti o pozitie de condus pe placul tau.

Per ansamblu, confortul e peste media clasei compacte si cateva elemente au o contributie deosebita la asta. E vorba de scaunele largi si moi, de spatiile de depozitare – multe si incapatoare (in sfarsit!) – si de vizibilitatea buna asigurata de micile triunghiuri dintre usile din fata si parbriz. Materialele folosite in interior sunt de inalta calitate, moi si placute la atingere, iar asamblarea pare fara cusur – deci un mare pas inainte pentru Opel.

Carcotasii vor spune ca gurile de ventilatie amplasate vertical sunt de inspiratie Kia c’eed.

Sistemul Bluetooth din masina face toti banii, fiind extraordinar de simplu de folosit si impecabil in functionare.

Portbagajul incapator, cu polita reglabila pe trei niveluri, spatiul generos pentru pasageri si dimensiunile compacte transforma Opel Astra intr-o masina ideala pentru cine nu-si permite doua automobile – una de concedii si alta pentru oras.

Pe sosea

Pe sosea masina sta foarte bine, chiar facand abstractie de faptul ca varianta din test e echipata cu un sasiu adaptiv numit FlexRide. Aceasta dotare iti permite sa alegi intre modul Tour si modul Sport, iar cand niciunul dintre ele nu este activat masina merge in modul Normal, standard.

Opel Astra (sursa - 0-100.ro)Concret, in functie de setarea aleasa, FlexRide intareste sau inmoaie suspensiile si directia. In modul Sport se schimba culoarea iluminarii bordului din alb in rosu (se poate dezactiva aceasta transformare din computerul de bord) si motorul se simte un pic mai vioi.

In timpul mersului, daca apesi pe butonul Sport senzatia e comparabila cu cea pe care o ai atunci cand opresti aerul conditionat la orice masina. Cam atat de mare e plusul de putere si cuplu. Adica insignifiant…

Date fiind performantele decente, dar totusi modeste ale motorului de 1,6 litri pe benzina, dotarea FlexRide nu merita cei 700 de euro in plus pe care ii cere Opel. FlexRide e pretabil la motorizari de peste 150 de Cai Putere. Cutia de viteze functioneaza mai precis acum, gratie unei timonerii imbunatite, insa levierul schimbatorului este pozitionat putin prea sus si necesita un pic de timp de acomodare, dupa care devine placut.

Suspensia noii Astra dispune de o gaselnita interesanta pe spate – o legatura Watt (vezi video explicativ). Aceasta asigura o agilitate sporita pe viraje si un comportament mai ferm, dar nu elimina filtrarea usor galagioasa a denivelarilor tip muchie (cum sunt liniile de tramvai, de exemplu), asa cum o face o suspensie de tip multi link. Practic, la trecerea pe asa ceva vei auzi in masina o palmare a gropii mai puternica decat pe fata, dar nu deranjanta.

Concurenti

Clasa compacta este cea mai disputata din Romania, si chiar din Europa, astfel ca orice marca are cate un exponent: Renault Megane, Volkswagen Golf, Ford Focus, Hyundai i30, Mitsubishi Lancer Sportback, Subaru Impreza, Citroen C4, Peugeot 308, Fiat Bravo, Honda Civic, Mazda3, Nissan Tiida, Seat Leon, Kia c’eed si Toyota Auris.

Concluzii

In concluzie, Opel Astra e o masina convingatoare care nu-ti da motive sa n-o cumperi.

Din pacate, masina e pozitionata foarte sus ca pret. Varianta din imagini costa 20.000 de euro, inclusiv TVA de 24%, si oricat de buna ar fi masina, parca tot nu merita suma asta. Noroc ca dealerii din Romania au invatat ce inseamna discount…

click aici pentru caracteristici tehnice si specificatii ale modelului testat

comenteaza pe gmclub

Opel Astra (sursa - 0-100.ro)

5 comentarii

mrRabit 27 iulie 2010 - 16:41

La obiect. Pacat ca nu-s mai multe masini in garaj (…)

Reply
Adrian Mitrea 27 iulie 2010 - 19:45

Sunt peste 25 de teste la fel ca acesta in sectiunea in garajul nostru:

http://0-100.hotnews.ro/categorii/in-garajul-nostru/

Si urmeaza si altele cel putin la fel de interesante! 😉

Reply
Cristian Serb 10 ianuarie 2011 - 14:32

Felicitari, Adrian si echipei 0-100.ro !
Apreciez calitatea prezentarilor si comentariilor voastre, intotdeauna cat se poate de obiective.
Astept cu nerabdare prezentarile pentru Opel Astra Sedan (sper sa fie prezentata la Geneva) si Ford Focus Sedan 2012.

Mult succes in continuare !

Reply
Adrian Mitrea 10 ianuarie 2011 - 21:22

Multumim Cristian. In primul rand La Multi Ani! si multumesc ca ne citesti.

Tine aproape ca testele cu noul Ford Focus vor urma in primavara. Inca nu stiu nimic despre noul Astra sedan, insa daca Opel il va lansa in acest an, atunci sigur va intra si In Garajul Nostru.

Adrian

Reply

Lasa un comentariu