Constructorul auto german BMW sarbatoreste 25 de ani de la lansarea primei generatii a modelului sport M3, o masina dezvoltata plecand de la tehnologia din Formula 1 a anilor ’80.
Revistele de profil auto din Germania au inceput sa isi arate interesul in legatura cu lansarea celei mai rapide masini Seria 3 de la BMW in august 1985, cu un an mai devreme decat lansarea primului M3.
click aici pentru galeria foto
Datele cheie indicau un automobil sport, ale carui performante aveau sa fie peste masinile din clasa sa: 200 de Cai Putere (CP), o viteza maxima de 230 km/h si sprint de la 0 la 100 de kilometri pe ora in 6,7 secunde.
Productia modelului M1 se afla in acea perioada intr-un moment dificil, in care directorul general al BMW de la acea vreme, Eberhard Kuenheim, a initiat cercetarile pentru construirea unui succesor.
Direct responsabil de primul M3 a fost inginerul Paul Rosche, care isi demonstrase anterior expertiza in realizarea motorului sport pentru Seria 5 si a propulsorului turbo cu care Nelson Piquet a castigat, in 1983, Campionatul Mondial de Formula 1, intr-un Brabham BMW.
Intr-una dintre vizitele sale la divizia motorsport a BMW din Munchen, Kuenheim a spus: „Domnule Rosche (director pentru dezvoltare tehnica la BMW – n.r.), avem nevoie de un motor sport pentru Seria 3”.
Seria 3 de la BMW avea in comun cu propulsorul de Formula 1 carterul – invelisul metalic care acopera anumite parti in miscare ale unui motor, pentru a le proteja, putand servi si ca recipient pentru lubrifiantul necesar.
In ciuda greutatii sale reduse si a cuplului inalt, respectivul motor in patru cilindri era insa mult prea mic pentru o masina cu aspiratii sport, cum se vroia M3.
Prin urmare, inginerii BMW au marit capacitatea cilindrica a motorului, de la 2 litri, la 2,3 litri, montand 16 valve, cate 4 pe fiecare cilindru.
Motivul pentru care inginerii nu au optat pentru montarea unui propulsor in sase cilindri consta in faptul ca arborele cotit al acestuia era mai lung si incepea sa vibreze mai devreme decat o facea cel de pe motorul in patru cilindri.
„Desi probabil nu veti crede posibil – am realizat un motor in patru cilindri pentru Seria 3 in doua saptamani. Sub numele de S14, acest motor avea sa genereze numeroase performante in sport, dar si in productia de serie, rezultate ce nu au trecut neobservate in anii ce au urmat. Asa a luat nastere BMW M3”, isi aminteste Paul Rosche.
Modelele M3 sunt derivate din Seria 3 (E30, E36, E46 si E90/E92/E93), si vandute in trei versiuni de caroserie: coupe, sedan si cabrio.
Primul M3 are la baza modelul Seria 3 E30 si a fost fabricat in anul 1986.
M3 E36 a debutat in februarie 1992 si a fost pus in vanzare in luna noiembrie a aceluiasi an. A fost primul M3 propulsat de un motor cu sase cilindri, cu o capacitate de 2.990 centimetri cubi si o putere maxima de 282 CP.
A urmat M3 E46, lansat in octombrie 2000. Acesta era echipat cu un nou propulsor (S54) de 3,2 litri, modificat de Divizia M pentru a produce cea mai mare putere livrata de un motor aspirat natural produs vreodata de BMW, 333 CP si 365 Newton-metru (Nm).
BMW M3 E46 CSL („coupe sports lightweight”) a fost o editie limitata a lui M3, doar 1.400 unitati fiind produse din acest model al anului 2004.
A patra generatie a lui M3 a venit cu un nou propulsor, intitulat S65. Acest S65B40 este un motor V8 aspirat natural, de 4 litri, care produce 414 CP la 8.300 rpm, cu un cuplu maxim de 400 Nm la 3.900 rotatii pe minut, ceea ce reprezinta o crestere de putere de 22% fata de M3 E46.