Acasa Evenimente VIDEO, FOTO: Miros de pasiune si benzina la Raliul Argesului

VIDEO, FOTO: Miros de pasiune si benzina la Raliul Argesului

de Adrian Mitrea

(sursa - 0-100.ro)

In lipsa unui circuit de viteza pentru competitii sportive auto si moto, noua romanilor nu ne ramane decat sa ne bucuram de astfel de evenimente tot pe trasee organizate in orase. Municipiul Pitesti nu e chiar Monte Carlo, insa mirosurile de pasiune, benzina si cauciuc sunt aceleasi peste tot in lume. Iata cronica subiectiva a unui spectacol auto din orasul automobilelor.

In mod traditional, judetul Arges figureaza pe agenda raliurilor de la noi din tara si in acest an i-a venit sorocul pe o vreme ploioasa, dar calda.

Click aici pentru galeria foto

Sporturile cu motor nu sunt specializarea mea si nici a 0-100.ro, insa nu dam inapoi de la evenimente pentru profani, cum sunt superspecialele.

E abia ora 9:00, duminica (9 mai). Multi pitesteni nici nu s-au trezit, iar credinciosii sunt inca la slujba. Daca ai drum prin Pitesti, traficul e un pic enervant. Chiar mie – care am vrut sa vin aici si stiu ce se intampla – mi se pare un pic haotica circulatia.

Dar e normal. Centrul e inchis si de la distanta se aud zgomote ciudate. Zici ca s-a pus primaria, cu drujbele, sa taie copacii din centru. Si miroase tot asa…. a benzina, ulei si motoare incinse.

Calin Popescu-Tariceanu la volanul Lancia Fulvia (sursa - 0-100.ro)Las masina deoparte si o iau la pas pe pietonala din Pitesti. Pare mai curat decat de obicei pentru ca a plouat mult. Doar ce-mi ridic un pic privirea si vad in fata Prefecturii cateva masini de colectie foarte frumoase. Alfa Romeo Giulia 1600 Sprint Speciale (SS) din anii ’60, MG MGC GT din aceeasi perioada sau un pic mai tanar si…. o Lancia Fulvia pe care scrie Tariceanu.

Da, e a fostului premier al Romaniei. Stim deja cu totii ca e pasionat de masini si motoare. Stim si ca are afacerea Citroen ATS. In schimb, nu stiam ca participa la curse si nu l-am vazut niciodata in costum de pilot. Habar nu aveam ca are o frumoasa Lancia Fulvia de curse.

Inca mai descoper oameni cunoscuti. Unii ma recunosc si ei pe mine, pe altii ii stiu, dar nu-mi amintesc de unde… Probabil de prin ziare si de la televizor. E plin de oameni pe margine si nu pricep de ce toti au fete asa familiare.

In carca, la loc de cinste, sta un baietel cu seapca pe cap si pelerina de ploaie. E cu tatal lui. Cand le-am vazut amandurora privirile admirative si curioase adresate unui clasic Porsche 911 am inteles totul.

Pasiunea nu are varsta, iar admiratia pe care unii dintre noi o au pentru piloti si masini arata cam la fel pe chipul oricui. De asta imi par cu totii cunoscuti…

E-adevarat… demonstratia nu e pe placul tuturor. In fata mea, pe trecerea de pietoni se aventureaza o femeie la vreo 65 de ani. Nu ia in seama cordonul alb-rosu si cred ca nu constientizeaza ca trecerea aia de pietoni nu e valabila azi. Ridica panglica si pune piciorul pe trecere. Din departare se aude un motor turat. Nici n-am timp sa ma dezmeticesc bine…

O prinde cu putere un jandarm si o trage inapoi. Daca nu era el pe faza asistam la o tragedie. Mai grav e ca femeia nu intelege nimic din ce i se intampla. La nici doua minute dupa ce a fost salvata de la moarte o vad certandu-se cu un alt jandarm, vreo 50 de metri mai incolo. Zice ca o doare piciorul si ca vrea sa ajunga acasa, dar nu stie cum si nu are pe unde.

Tind s-o compatimesc, dar la cat de vanjos se lupta cu jandarmul…

Ploaia ne scuteste si pista improvizata incepe sa se mai zvante. Acum e randul pilotilor de ocazie si al masinilor clasice sa arate ce pot.

Campionatul National de Raliuri Dunlop 2010 abia a inceput, asa ca avem cu totii in fata un sezon de care sa profitam.

Poti intra si tu in atmosfera de la Pitesti urmarind cele trei clipuri de mai jos. Primul dintre ele surprinde momente ale intregii zile, iar celelalte doua sunt tururi de circuit la bordul a doua masini deosebite.

Lasa un comentariu