Acasa Romania Incredibil, dar adevarat: Guvernul va elabora strategia Romaniei pentru trecerea la masini electrice

Incredibil, dar adevarat: Guvernul va elabora strategia Romaniei pentru trecerea la masini electrice

de Adrian Mitrea

Toyota Prius Plug-In Hybrid Concept (sursa - 0-100.ro)

Premierul Emil Boc a anuntat, vineri (23 aprilie), la Pitesti, ca in viitoarea sedinta de guvern va constitui un grup interministerial de lucru pentru stabilirea platformei viitoare a taxei de poluare auto si pentru pregatirea strategiei Romaniei in vederea trecerii la automobilul electric, informeaza Agerpres.

Potrivit premierului, acest grup interministerial de lucru va alcatui strategia tarii pentru ceea ce inseamna masina electrica in viitor, pentru ca nu numai motorul si masina sunt importante, ci sunt necesare si sursele de alimentare a bateriilor masinilor, respectiv crearea unor locuri unde sa se poata face aceasta alimentare.

„Aceste lucruri vor fi discutate in grupul interministerial”, a subliniat seful Guvernului.

Emil Boc a mai spus ca este interesat de mentinerea locurilor de munca de la Dacia si a dat asigurari conducerii companiei ca Executivul va sprijini dezvoltarea intreprinderii si proiectele de infrastructura aferente.

„Ne intereseaza soarta locurilor de munca. Sunt 18.000 de locuri de munca aici, sunt peste 130.000 de locuri de munca pe orizontala generate de Dacia-Renault si sunt interesat de mentinerea acestor locuri de munca. Azi am facut un inventar al principalelor provocari pe care le are Dacia si vreau sa-i asigur de sprijinul Guvernului pentru dezvoltarea Dacia si pentru proiectele de infrastructura aferente. Am discutat azi proiecte de infrastructura care sa sprijine Dacia Renault, dar si proiecte care sa vizeze modernizarea intreprinderii, de la noi motoare, la cutii de viteza, noi programe care vor intra in sprijinul legal al Guvernului”, a precizat primul ministru.

Emil Boc l-a asigurat pe directorul Dacia si al grupului Renault in Romania, Jerome Olive, de sprijinul direct al Guvernului si de faptul ca „are usile deschise”, pentru ca este o firma importanta si promoveaza numele Romaniei in lume.

Primele masini electrice marca Renault vin la sfarsitul acestui an

Renault va aduce primele masini electrice in Romania la sfarsitul acestui an, experimental, pentru a fi testate de reprezentanti ai autoritatilor locale, in orase in care va fi construita infrastructura de incarcare pentru vehicule electrice, a declarat in exclusivitate pentru 0-100.ro directorul comercial al Renault in Romania, Fabrice Cambolive, la jumatatea lunii februarie din acest an.

Renault a anuntat initial in septembrie 2009, la Salonul Auto de la Frankfurt, ca va lansa prima masina electrica in Romania, Fluence Z.E., la sfarsitul anului 2011.

Tot atunci, Cambolive spunea ca Renault poarta negocieri cu reprezentanti ai unor orase importante din Romania, pentru a crea infrastructura de incarcare pentru vehicule electrice.

„Nu am mai facut progrese in acest sens. Asteptam sa avem masina, la sfarsitul acestui an, pentru a le-o prezenta si pentru a o conduce”, a declarat Cambolive in februarie.

El a precizat ca Renault va avea mai multe detalii pe acest subiect in a doua parte a acestui an.

„Lucrurile merg bine, dar alte detalii vom putea da dupa jumatatea acestui an”, a spus Cambolive.

Politica de a aduce masini electrice mai intai pentru autoritati si mai apoi pentru clientii finali este populara printre marile companii auto care produc sau vor sa produca in masa masini electrice. Asta si pentru ca tine de autoritati crearea retei de incarcare, iar testarea efectiva a masinii poate reprezenta un argument pentru a urgenta lucrurile.

In prima parte a lunii octombrie a anului trecut, Cambolive spunea ca Renault va demara studiile privind implementarea unei retele de incarcare la nivel national, in parteneriat cu autoritatile locale. Oficial Renault spunea atunci ca la jumatatea lui 2010 vor putea fi anuntate primele estimari de cost ale unei statii de incarcare.

Pana in prezent, grupul Renault a semnat parteneriate cu majoritatea tarilor europene dezvoltate pentru crearea infrastructurii necesare pentru utilizarea masinilor electrice la scara larga.

Dacia electrica e o realitate

Dacia ar putea lansa un model electric in urmatorii zece ani, a declarat intr-un interviu acordat 0-100.ro Francois Fourmont, director general al Automobile Dacia si al grupului Renault in Romania pana la 31 decembrie 2009. Vezi ce spunea fostul director general al Dacia despre masinile electrice incepand cu minutul 3:00 in clipul de mai jos:

1 comentariu

Alex 25 aprilie 2010 - 16:55

Sa fim seriosi!! Astia nu-s in stare sa faca cativa km de autostrada si vorbesc de infrastructura necesara masinilor electrice?

Reply

Lasa un comentariu