Acasa Curiozitati Vauban, orasul german fara masini

Vauban, orasul german fara masini

de Adrian Niculescu

zz417bf9de

Daca proveniti dintr-o mare aglomerare urbana si sunteti si biciclist, probabil va surade ideea de strazi fara masini. In orasul german Vauban aceast mod de gandire este adoptat de catre toata lumea. Inca de la inceputul anilor 90′ cetatatenii sai si-au indreptat atentia catre mijloace de transport alternative cum ar fi tramvaiele, autobuzele sau bicicletele.

Aproape 60% dintre locuitori si-au vandut masinile pentru „a se bucura de privilegiul de a locui in acest oras”. Managerul si fondatorul acestui proiect „verde”, Andreas Delleske a spus ca au existat mai multe metode prin care conducerea orasului Vauban i-a „incurajat” atat pe locuitori cat si pe vizitatori sa renunte la masini.

Una dintre aceste metode a fost sa mareasca la 20.000 de euro costul unui spatiu de parcare intr-un garaj in oras. Instalarea unor tramvaie „ultra-eficiente” a constituit si ea un pas important, la fel cum a fost si operarea unui serviciu de inchirieri masini, pentru cei care vor sa plece intr-o vacanta.

Initiativa pentru protejarea mediului, luata de catre locuitorii din Vauban, a inceput sa atraga atentia si zi de zi turisti vin pentru a vedea cum se desfasoara lucrurile. Acestia trebuie sa isi lase masina parcata la marginea orasului si sa intre in Vauban pe jos, potrivit The Independent.

Lasa un comentariu