Acasa Curiozitati Biometria la bord, o noua tendinta in auto: recunoastere faciala, pornirea masinii cu amprenta

Biometria la bord, o noua tendinta in auto: recunoastere faciala, pornirea masinii cu amprenta

de Adrian Mitrea

Buton pornire motor (sursa - 0-100.ro)

Biometria la bord este o noua tendinta in industria auto ce va fi explorata si dezvoltata intens in urmatorii 9-10 ani. Pana in 2025 una din trei masini noi comercializate va avea cel putin un sistem biometric la bord, fie ca vorbim de elemente mai simple, cum este accesul in masina prin recunoasterea amprentei sau pornirea motorului prin recunoasterea amprentei, fie ca vorbim despre tehnologii mai sofisticate care utilizeaza recunoasterea faciala pentru a personaliza masina in functie de cine o conduce.

Aceste sisteme biometrice dedicate automobilului si utilizatorilor acestuia vor patrunde in masini fie ca echipamente disponibile din fabrica, standard sau optional (built-in), fie ca echipamente ce se pot conecta la masina (brought-in), cum ar fi bratarile inteligente, ceasurile inteligente, etc…, fie ca tehnologii disponibile in cloud, estimeaza firma de consultanta Frost & Sullivan.

In ziua in care Frost & Sullivan a publicat raportul tendintelor biometrice in lumea auto, producatorul de componente auto Continental a anuntat ceva similar, legat de participarea la CES Las Vegas 2017. Compania germana va prezenta in SUA sisteme de acces in masina care folosesc date biometrice si recunoastere faciala pentru personalizarea setarilor masinii.

Asa cum va este cunoscut in prezent imobilizatorul motor (o solutie anti-furt banala, existenta in prezent pe orice masina noua, ce presupune recunoasterea unui cip din cheie inainte ca motorul sa porneasca), in viitor acesta poate fi dublat sau inlocuit de recunoasterea amprentei utilizatorului masinii. Cand atingi manerul de la usa intr-un anume loc aceasta va citi amprenta si se va descuia. Pentru pornirea motorului va fi aplicat acelasi principiu.

Aceasta tehnologie va putea functiona atat independent de celelalte sisteme cunoscute in prezent (imobilizator motor, cheie), cat si redundant, ca filtru anti-furt suplimentar.

O alta tehnologie biometrica la bord poate fi recunoasterea faciala. Asa cum in masinile bine echipate din prezent poti sa programezi 1-3 pozitii (memorii) pentru scaun, volan si oglinzi utilizand niste butoane, in viitor masina va folosi recunoasterea faciala sau amprenta pentru a identifica cine se urca la volan (spre exemplu sot, sotie sau alt membru al familiei care utilizeaza masina) si pentru a personaliza autovehiculul imediat dupa cel aflat atunci la volan. Tehnologia poate merge dincolo de clasicele pozitii ale scaunelor, oglinzi si volan, ajungand la personalizarea tipului de muzica din masina, a iluminarii ambientale, a functiilor de masaj din scaune, a modurilor de condus si asa mai departe.

Potrivit Frost & Sullivan, cateva dintre tehnologiile actuale care vor putea fi integrate in viitor in automobile sunt solutii precum Empatica (ceas care monitorizeaza soferii cu epilepsie si depisteaza o criza inainte ca aceasta sa apara) si Optalert (ochelari ce recunosc miscarile ochilor pentru a detecta oboseala).

Lasa un comentariu