Acasa BMW Primul diesel cu patru turbine din lume este disponibil in Romania pe BMW Seria 7 si porneste de la 111.000 euro cu TVA

Primul diesel cu patru turbine din lume este disponibil in Romania pe BMW Seria 7 si porneste de la 111.000 euro cu TVA

de Adrian Mitrea

BMW 750Ld xDrive (sursa - BMW)

Primul motor diesel de serie din lume echipat cu patru turbocompresoare si, totodata, cel mai puternic motor diesel al BMW, ajunge si in Romania, pe modelul BMW Seria 7. Masina are indicativ de motorizare 50d, avand o putere maxima de 294 kW/400 CP si cuplu maxim de 760 Nm.

Motorul are o capacitate cilindrica de 3 litri si are 6 cilindri in linie – o configuratie celebra la BMW.

BMW 750d xDrive porneste de la 111.000 euro cu TVA in Romania (92.500 euro fara TVA). Noua versiune de motorizare diesel cu patru turbine este disponibila si pe varianta de caroserie cu ampatament marit a limuzinei germane, avand indicativ BMW 750Ld xDrive.

Asa cum este lesne de inteles, BMW Seria 7 cu motorul diesel cu patru turbine are in echiparea standard tractiune integrala xDrive.

BMW spune ca limuzina Seria 7 consuma in medie 5,7-5,9 litri de motorina pentru 100 km parcursi si emite intre 149-154 g CO2/km (valori diferite in functie de dimensiunea rotilor).

Sprintul pana la 100 km/h se face in 4,6 secunde pentru versiunea cu ampatament normal si 4,7 secunde pentru versiunea lunga.

Tehnologia BMW TwinPower Turbo include turbocompresie in mai multe etape, cu patru turbocompresoare si injectie directa common-rail, care in ultima actualizare genereaza o presiune maxima de peste 2.500 bar. Acestea arhitectura si alte elemente tehnologice permit imbunatatiri semnificative ale livrarii puterii, puterii de tractiune si eficientei actualului motor. O mare parte din creditul pentru aceasta latura si mai dinamica se datoreaza noii forme de turbocompresie in mai multe etape, care acum reuneste patru turbocompresoare in locul celor trei de pana acum. Acestea permit ca presiunea de supraalimentare sa fie marita mult mai repede la turatii scazute si astfel sa se obtina reactii foarte rapide ale acceleratiei inca de la ralanti.

Concret, motorul ofera un cuplu de peste 450 Nm de la doar 1.000 rpm, in timp ce nivelul maxim de 760 Nm este disponibil intre 2.000 si 3.000 rpm. BMW 750d xDrive si BMW 750Ld xDrive au viteza maxima limitata electronic la 250 km/h. Performantele obtinute reprezinta un nou record al raportului putere/cilindree si cuplu/clindree pentru un motor diesel de serie.

In general, cele doua turbocompresoare de presiune joasa si unul dintre cele doua turbocompresoare de inalta presiune functioneaza permanent. Doar la accelerari bruste de la ralanti cele doua turbocompresoare de joasa presiune vor fi evitate prin intermediul unui sistem de control al clapetei de evacuare. Aceasta permite ca presiunea de supraalimentare sa fie crescuta si mai rapid, asigurand un raspuns prompt. Cel de-al doilea turbocompresor de inalta presiune intra in actiune la o turatie de aproximativ 2.500 rpm.

O alta particularitate care nu este prezenta la actualul motor este recircularea gazelor de esapament pentru etapa de joasa presiune a sistemul de supraalimentare, precum si etapa de inalta presiune. Aceasta inseamna cresteri ale eficientei turbocompresoarelor si astfel a motorului ca ansamblu. In acest fel sunt reduse si nivelurile emisiilor de oxizi de azot sub sarcini mari. Pentru imbunatatirea eficientei, motorul utilizeaza un sistem indirect de racire a aerului de supraalimentare, cu capacitate mai mare decat cea folosita de actualul motor, precum si racire suplimentara a placii din spatele compresorului pentru turbocompresoarele de joasa presiune. Cheia pentru aceasta din urma este un circuit de temperatura joasa separat – independent de sistemul de racire a motorului – care include regulatoare termice si o pompa de racire cu gestiune electrica.

Tehnologia de tratament al evacuarii utilizata la BMW 750d xDrive si BMW 750Ld xDrive include nu doar un filtru de particule diesel si convertor catalitic de stocare a oxizilor de azot (NOX), care sunt pozitionate intr-o carcasa comuna aproape de motor, ci si un sistem SCR (reducere catalitica selectiva) cu injectie AdBlue. Acesta combinatie garanteaza cel mai bun control al emisiilor de NOX.

BMW Seria 7 concureaza pe piata cu modele precum Audi A8, Mercedes-Benz Clasa S si Lexus LS.

Lasa un comentariu