Incursiune în entuziasmul BYD, așa cum nu vei mai citi în altă parte, garantat. Mă număr printre cei 19 români care au luat contact BYD la cel mai înalt nivel. Am văzut entuziasmul oamenilor care lucrează la BYD. Am simțit ambiția chinezilor. Iar în acest reportaj aduc în scris, în fața voastră, această experiență.
„Salut, Adi! Andrei Duică sunt… Nu știu dacă știi, eu sunt acum la BYD. E din scurt, dar vreau să te invit să vii la Londra, alături de alți colegi din media, la prezentarea Sealion 7. O să ai ocazia să vorbești și cu Stella Li… Eu cred că o să-ți placă.”
De la acest apel telefonic a plecat totul. Cu Andrei Duică mă știu de multă vreme, dată fiind experiența fiecăruia dintre noi în domeniul auto.
Până la final de 2024, Andrei s-a ocupat de operațiunile auto din grupul Trust Motors, companie deținută de Gheorghe Dolofan. Această companie importă în România mărcile Peugeot, Citroen, DS, Opel. Andrei Duică a lucrat anterior și la EIT Forum Auto, importatorul Volvo în România, precum și la Porsche România, tot pe vânzări.
Andrei Duică (foto – Adrian Mitrea)
Oficial, la BYD, funcția lui se numește Deputy Country Manager și raportează unui superior responsabil de mai multe țări din regiune.
Până la apelul telefonic, nu știam că Andrei Duică va fi șeful pe România al BYD și nici nu știam cum va ajunge BYD să fie o marcă reprezentată în România. Știam că se va întâmpla, dar nu știam cum.
Telefonul meu deja vuia, de câteva săptămâni, cu întrebări de la dealeri din țară, care vor să adauge și BYD în portofoliul de mărci pe care le comercializează.
BYD – producție în Europa
Faptul că BYD are deja o uzină auto în Ungaria – autobuze electrice – și faptul că la final de 2024 va începe fabricația de autoturisme, tot în Ungaria… sunt semne ale unui investitor serios. Și, cu siguranță, BYD are cei mai mulți ași în mânecă dintre toți producătorii auto din China.
Ne-am întâlnit cu toții la București, în aeroport. Toți cei 19 oameni.
Vine momentul primei cine, împreună, în această formulă, la Londra. Un bun prilej să ne descoperim unii pe alții mai bine. Nu chiar toată lumea se știa cu toată lumea.
Cină BYD la Taj Hotel în Londra (foto – Adrian Mitrea) Desert BYD (foto – Adrian Mitrea)
La Andrei Duică se vede experiența în auto, flerul și tinerețea. În momentul în care a semnat cu BYD a avut ideea să „lipească” grupul nostru de 19 români de lansarea în UK a lui BYD Sealion 7. Logistica de eveniment era deja acolo, totul era pregătit pentru alții.
Aveau nevoie doar de 19 bilete de avion în plus, 19 scaune în plus la conferință, 19 camere de hotel și un pic de loc în agenda vicepreședintelui executiv al BYD, Stella Li, ca să putem vorbi direct cu ea. Deci un efort mic pentru o companie atât de mare.
Incursiune în entuziasmul BYD, față în față cu Stella Li
În ziua a doua am ajuns față în față cu Stella Li. Eu am stat la propriu în fața ei, de cealaltă parte a mesei. Discuția de 45 de minute dintre noi, cei 19, și Stella Li, a fost potrivită ca durată.
Sigur că fiecare dintre noi a mai rămas cu întrebări pe care n-a apucat să le pună. Dar o discuție de aproape o oră cu un vicepreședinte de calibrul ei intră deja în categoria „super oportunitate” pentru orice jurnalist.
Conferință Stella Li (foto – BYD) Adrian Mitrea (foto – BYD)
Flori multe pe masă, colorate, sală de conferințe cu mult lemn masiv la Taj Hotel din Londra – totul compune un mesaj despre China cum mă așteptam să fie: multiculturală, cu ambiții globale și cu un pic de iz comunist.
După discuția cu Stella Li am rămas impresionat de franchețea cu care a răspuns la orice întrebare. N-a primit întrebări sau teme de discuție de dinainte, pur și simplu a preluat orice întrebare și i-a făcut față.
E drept, nici noi nu ne-am dus „cu tunurile”, că nu asta era ideea. BYD nu ne-a făcut nimic rău și, fiind prima întâlnire de acest fel, fiecare parte a jucat cartea diplomației. Filmarea integrală a discuției este AICI.
Indecizia europeană vs. hotărârea chinezilor
Am apreciat în mod special anumite pasaje din ce a spus Stella Li. Spre exemplu perspectiva ei despre modul în care lucrează companiile europene în China, cu parteneri industriali locali. Pe scurt, Stella Li a subliniat faptul că, zeci de ani, mărcile europene care au pus piciorul în China, au vândut clienților de acolo mașini de o calitate inferioară, la prețuri mari și cu profituri uriașe.
Noi, în Europa, rulăm mai degrabă în filmul că mărcile europene au fost obligate să facă parteneriate în China tocmai pentru ca firmele chinezești să fure tehnologie.
Stella Li – vicepreședinte BYD (foto – Adrian Mitrea)
Mi s-a părut interesant să aud și versiunea chinezească a poveștii.
Am apreciat și că Stella Li a diagnosticat rapid boala de care suferă Europa și, implicit, mărcile auto de aici. Se numește „indecizie”.
Și, în opinia oficialului BYD, faptul că ei, în China, au păstrat direcția fără să se răzgândească… tocmai această hotărâre i-a adus pe calea progresului constant. Faptul că BYD începe să aibă un cuvânt de spus și în Europa arată că munca neobosită și constantă într-o direcție în care crezi este foarte importantă.
BYD boutique
După discuția cu Stella Li am pornit la pas prin Londra spre un showroom BYD mic, cochet, amplasat central. Bine luminat, curat, iar mașinile… impresionante!
Erau expuse un BYD Sealion 7 (electric) și un BYD Seal U DM-i (hibrid). Din prima am fost lovit de nivelul de calitate percepută a mașinilor. Cum am mai spus-o și cu alte ocazii: Mașinile chinezești nu mai sunt porcăriile care erau cândva.
BYD Sealion 7 (foto – Adrian Mitrea) BYD Sealion 7 (foto – Adrian Mitrea)
BYD Sealion 7 e la nivel de Lexus, Infiniti, Audi, Mercedes la finisaje. BYD Seal U e la nivel de Volkswagen, Renault, Ford.
Am petrecut cina vorbind cu toții despre acest impact deloc de neglijat. În definitiv, acest impact va fi resimțit și de clienții prospecți.
„Botezul”
În cea de-a treia zi – și ultima – programul a fost cel mai solicitant, cu trezire la 06:00 și ajuns în București dincolo de miezul nopții.
Am fost conduși cu niște Mercedes-uri Clasa V din Londra spre Milton Keynes, un oraș mai nou, construit la vreo 55 de mile distanță de Londra. Aici s-a ținut conferința de presă prin care BYD Sealion 7 a fost dezvăluit oficial publicului larg din Europa.
Conferința integrală poate fi urmărită AICI.
Sala conferinței BYD Sealion 7 (foto – Adrian Mitrea)
Sigur, noi deja văzusem mașina cu o seară înainte, în showroom. Erau și mașini expuse prin hala imensă unde s-a ținut conferința. Iar pe YouTube sunt review-uri cu BYD Sealion 7 de luni de zile.
Dar în viața oricărei mașini există un moment din-ăsta festiv, cu multă lume. Simbolic, e nevoie de un eveniment mare pentru un model nou de mașină. E un fel de „botez corporate”.
Incursiune în entuziasmul BYD: tehnologia
Pe parcursul conferinței, care a durat o oră, am înțeles de ce ambițiile BYD sunt atât de mari. Stăpânesc bine tehnologia bateriilor de orice fel și ei cred mult de tot în LFP (Litiu-Fier Fosfat) – niște baterii mai durabile, mai sigure în exploatare, mai ieftine de produs. N-au Nichel și Cobalt – materiale rare și scumpe. Dar… aceste baterii sunt mai grele și au un raport greutate/densitate inferior bateriilor cu chimie NMC, care încă sunt larg folosite în industria automobilelor electrice.
Pe lângă LFP, BYD crede în motoare electrice cu turație ridicată: 30.000 rpm. Mai crede în puteri de încărcare de peste 1 MW. Mai exact 1.360 kW, echivalentul a 2 km de autonomie adăugați în fiecare secundă petrecută la încărcat. Cu astfel de performanțe de încărcare, spune Stella Li, alimentarea unei mașini electrice devine la fel de rapidă precum alimentarea cu benzină sau motorină.
BYD Sealion 7 în Milton Keynes (foto – Adrian Mitrea)
Dacă în filmele de prezentare care au rulat în timpul conferinței am văzut stații de încărcare BYD capabile să livreze 1.360 kW putere de încărcare și mașini capabile să accepte o asemenea putere colosală, e corect să spunem că BYD Sealion 7 se poate încărca cu maximum 230 kW, iar puterea medie de încărcare de la 10 la 80% este de 165 kW.
Așa că va mai trece un timp până vom putea cumpăra ce ne prezintă BYD în filmele sale de prezentare.
CTB, un pariu interesant
BYD crede și în tehnologia CTB, abreviere care vine de la Cell To Body. Adică celulele bateriei sunt puse direct în carcasa ce formează burta mașinii, inclusiv din punct de vedere structural. Această abordare inginerească permite împachetarea mai multor celule în aceeași carcasă față de abordarea cealaltă, care prevede celule montate sub formă de module, apoi module puse în carcasa structurală.
Eliminarea conceptului de modul de baterie – prin asta se diferențiază tehnologia CTB de ceea ce fac Ford, Volkswagen Group sau Renault. Practic toată burta mașinii este un uriaș modul la BYD.
Să fim corecți, e bine să precizăm că această abordare are și dezavantaje, mai ales când vine vorba de daune și accidente. O mașină cu tehnologie CTB va fi mai scump de reparat în caz de accident sau în cazul unor defecțiuni la baterie (trebuie să o schimbi pe toată, nu doar modulul afectat).
Adrian Mitrea la volanul BYD Sealion 7 (foto – BYD)
Probabil că BYD crede atât de mult în fiabilitatea bateriilor sale încât nu consideră că va fi nevoie ca ele să fie reparate vreodată. Iar în cazul unui accident care ajunge să afecteze bateria, mașina ar fi oricum daună totală, indiferent de cum este gândită structural bateria în interior.
Astfel, deduc că BYD se bazează mult pe ce pregătește, nu neapărat pe ce are în prezent în ofertă.
Așa cum se prezintă acum modelele BYD disponibile pe diverse piețe din Europa e ușor să vedem că mașinile lor nu sunt nici ieftine, nici cele mai performante la chiar orice capitol. Și știu și ei asta.
Dar manifestă un optimism aproape contagios despre ce va deveni BYD în scurt timp.
Incursiune în entuziasmul BYD: supremația globală
Adică ei spun că vor domina piața auto prin tehnologie, competitivitate și prin capacitate de producție. Mai spun că vor fi lider mondial în producția și vânzarea de autovehicule de orice tip. Pentru România și-au propus să ajungă lider de piață în cel mult cinci ani. Adică să treacă inclusiv de Dacia. Am ridicat o sprânceană.
Cum se va întâmpla asta? BYD spune că prin modele noi, competitive ca preț, performanță și tehnologie, în toate segmentele relevante. Aici va fi esențial ce automobile vor fi produse în Ungaria și la ce cost vor fi oferite la vânzare.
Deci din 2026 vom ști un pic mai clar de ce BYD manifestă acest optimism debordant privind supremația sa mondială. Deocamdată avem această incursiune în entuziasmul BYD.
Am reținut că strategia BYD este să acopere bine piața asiatică, care e uriașă, precum și piața europeană. Dar BYD va lipsi din SUA și Canada, cel puțin în perioada următoare. Nu și-au propus să vândă mașini acolo, încă.
Sealion 7 și frații săi
Deși evenimentul din Milton Keynes a fost pentru BYD Sealion 7, în parcare erau aproape toate modelele lor care se vând în Europa: Dolphin, Seal, Seal U, Atto 3 și, desigur, cel mai nou dintre ele, Sealion 7.
N-am avut timp să conduc mai mult decât Sealion 7, deși mi-aș fi dorit să le conduc și pe celelalte. Test Drive-ul meu cu BYD Sealion 7 este disponibil AICI.
Mașina mi-a plăcut per total, dar e clar că mai are nevoie de reglaje fine pe ici, pe colo. Oamenii care laudă cum se conduc mașinile Tesla, KIA și Hyundai cu siguranță n-ar avea nicio problemă de acomodare cu BYD.
Cei care sunt mai degrabă obișnuiți cu stilul de condus oferit de mașinile din BMW Group, Volkswagen Group, Renault Group și Toyota vor găsi la BYD niște mașini care necesită reglaje mai bune pentru direcție, frâne, ergonomie și chiar ecosistemul digital (tableta multimedia).
Dar, pentru o marcă ce vine de nicăieri, BYD mi se pare că aterizează pe piață într-o poziție bună.
Iar faptul că pune accent pe producție europeană e important. De fapt asta face toată diferența în raport cu toate celelalte mărci auto din China. Și poate astfel se explică un pic mai bine această incursiune în entuziasmul BYD.
Test Drive BYD Sealion 7 (2025). Calitate bună, reglaje perfectibile
BYD intră în România. Andrei Duică este șeful pe țară