Acasa Ford Noutăți la Ford Craiova: investiții de 30 mil. USD și Puma ST, confirmate pentru 2020

Noutăți la Ford Craiova: investiții de 30 mil. USD și Puma ST, confirmate pentru 2020

de Adrian Mitrea

Uzina Ford din Craiova s-a reîntors la lucrul în trei schimburi din 20 Iulie 2020 – fiind anterior afectată de pandemia COVID-19 – și noi investiții sunt confirmate pentru acest an. Concret, este vorba de o nouă linie de presaj, care presupune o investiție de 30 milioane dolari americani (USD), iar o variantă sportivă a modelului Puma, denumită Ford Puma ST, va intra în producție. Cu această ocazie se va marca producerea în România pentru prima dată a unei mașini sportive, în serie, fiind totodată și primul model al diviziei Ford Performance fabricat la noi în țară. Ford Puma ST va fi echipat cu un motor turbo pe benzină, de 1,5 litri, cu 3 cilindri, care dezvoltă circa 200 Cai Putere (CP).

Mașinile Ford care au alăturate lângă numele modelului și literele ST fac parte din gama sportivă a mărcii, iar la nivel global sunt dezvoltate de divizia Ford Performance. Așadar, mașinile Ford ST sunt diferite mai ales în ceea ce privește experiența de condus (față de versiunile non-ST).

În mare, Puma ST va prelua ADN-ul Fiesta ST, cu care împarte, printre altele, platforma, motorul și unele principii constructive.

Investiția de 30 milioane USD în linia de presaj modernă n-are legătură directă cu Ford Puma ST, ci este o dezvoltare firească a unității de producție din Craiova în direcția unei integrări locale mai bune a producției de componente. Suprafața acestei linii de presaj este de 1.900 metri pătrați (cât două bazine olimpice, spune Ford) și va permite companiei auto americane să producă la nivel local o gamă mai largă de componente, care, în acest moment, sunt aduse de la alte fabrici Ford din Europa.

„Deși situația continuă să fie volatilă, revenirea la trei schimburi de lucru este un semn că piețele europene au început să se redreseze. Este important ca oamenii să continue să se comporte responsabil și să respecte toate măsurile de securitate și sănătate impuse de către guvernele naționale și de către companii. Acesta este un factor important pentru menținerea activității noastre și a industriei auto în această perioadă dificilă”, a declarat Ian Pearson, președintele Ford România.

Conducerea Ford a făcut acest anunț cu ocazia unei vizite la uzină a președintelui României, Klaus Iohannis. Aceasta este a doua vizită a șefului statului la Ford Craiova, de la debutul pandemiei COVID-19.

Investițiile Ford la Craiova cumulează peste 1,5 miliarde Euro, din 2008 încoace, iar în prezent fabrica numără circa 6.000 de angajați (la uzina de motoare și la uzina de vehicule – ambele pe platforma industrială Ford Craiova).

Pandemia a afectat operațiunile Ford și în România: producția a fost oprită, o angajată a fost cofirmată pozitiv cu COVID-19, iar contractele de muncă pe perioadă determinată n-au mai fost prelungite.

Totodată, încă de la începutul pandemiei, Ford Motor Company Fund, latura filantropică a companiei, împreună cu partenerii săi din România, au implementat diferite acțiuni de sprijinire a comunităților. Aceste acțiuni includ: o campanie umanitară ce a presupus cumpărarea și livrarea de pachete cu alimente pentru peste 400 de bătrâni din trei regiuni din România, achiziționarea unui echipament de testare COVID-19 pentru Spitalul Județean Craiova, precum și cursuri online de educație rutieră pentru peste 800 de elevi din 20 de licee din Craiova.

Pe perioada stării de urgență generate de pandemia de COVID-19, Ford Craiova a produs peste 50.000 de viziere, donând jumătate dintre acestea către peste 40 de instituții locale din Craiova și din județul Dolj.

De asemenea, Ford a anunțat recent cinci noi programe de antreprenoriat social care vor fi susținute financiar de către Ford Motor Company Fund. Proiectele sunt dezvoltate în cadrul Centrului de Resurse și Angajament al Ford din Craiova (CRAF), inaugurat în Octombrie 2018. Centrul permite studenților și absolvenților Universității din Craiova să proiecteze și să lanseze proiecte sociale inovatoare și sustenabile, care au scopul de a contribui la progresul economic din comunitățile lor.


Lasa un comentariu