Acasa Dacia Viața din uzinele auto în vremea COVID-19. Exemplele Ford și Dacia

Viața din uzinele auto în vremea COVID-19. Exemplele Ford și Dacia

de Adrian Mitrea

Viața în uzinele din România se schimbă văzând cu ochii, în doar câteva luni. Informațiile și fotografiile transmise presei de Ford și Dacia arată că rigorile de acces în fabricile auto sunt acum și mai ridicate, spre binele comun al tuturor. Accesul era strict și riguros și înainte. Dar acum se trece la un nou nivel, începând cu măsurarea temperaturii corpului la intrarea pe poarta fabricii și mergând până la măști și viziere care trebuie purtate permanent, în timpul serviciului, asemenea celorlalte elemente de protecție a muncii (ochelari, cască, salopetă, încălțăminte cu bombeu rigid, etc…)

Dintre uzinele din România, Ford a luat măsuri din timp în ceea ce privește suspendarea producției. A anunțat înaintea Dacia că trage obloanele o perioadă, iar măsurile de revenire arată mai elaborat. Asta în contextul în care uzinei Ford Craiova îi mergea mai bine ca niciodată, având pe linia de fabricație două modele care se bucură de cerere mare: Ford Puma și Ford EcoSport. Ford a început lucrul precaut, din 4 Mai 2020, cu un singur schimb din trei posibile (pentru uzina de vehicule).

La Dacia lucrul a demarat tot din 4 Mai 2020, dar mai în forță, cu două schimburi din trei posibile (pentru uzina de vehicule). Și Dacia are cerere mare pentru Duster, în special, dar și pentru organe mecanice complexe care să fie livrate spre alte uzine Renault din Europa sau din lume (spre exemplu motoare, cutii de viteze).

  • Ca un numitor comun, accesul în fabrici se face doar după ce oamenilor li se măsoară, individual, temperatura corpului, cu o cameră termică.
  • Există marcaje pe sol pentru incurajarea distanței sociale. Ele se adaugă altor marcaje de siguranță existente oricum în fabrici.
  • Fiecare muncitor poartă mască de protecție, iar în multe dintre posturile de lucru este necesară și purtarea vizierei.

Ford

„Protejarea și menținerea sănătății și a siguranței angajaților noștri este principala prioritate a Ford în procesul de reluare a producției și revenire la muncă. Prin urmare, pe lângă implementarea tuturor reglementărilor generale privitoare la protejarea sănătății, Ford va recurge, în unele cazuri, chiar și la măsuri mai stricte decât cele aflate în vigoare în prezent, care se aplică la nivel global pentru Ford Motor Company, pentru a asigura tuturor angajaților cea mai bună protecție posibilă. Ford va produce măști de față pentru a fi utilizate în uzinele sale din toată Europa. Măștile de față furnizate de companie vor trebui să fie purtate de către oricine lucrează sau vizitează o unitate Ford, în conformitate cu protocoalele globale ale companiei. Prin fabricarea măștilor de față pentru uz propriu, compania contribuie la reducerea cererii din lanțurile de aprovizionare pentru echipamentele de protecție personală care sunt necesare serviciilor medicale și altor industrii. În plus, Ford Craiova produce propriile viziere, asigurând un nivel suplimentar deprotecție pentru unele operațiuni din cadrul uzinei. Compania a pregătit un pachet cuprinzător de măsuri, dar, mai presus de toate, face apel la simțul de responsabilitate și disciplină al angajaților pentru buna și corecta implementare a acestora.”

În Craiova, Ford plănuiește să reia producția etapizat, într-un singur schimb de lucru, atât în uzina de vehicule, cât și în cea de motoare. Prima zi de lucru pe timp de pandemie COVID-19 este 4 Mai 2020. Angajații vor fi anunțați de către supervizorul/team leader-ul lor daca este cazul să vină la muncă. Persoanele care nu vor veni la muncă vor rămâne în șomaj tehnic, în baza unei decizii formale.

Mai jos sunt câteva dintre măsurile anunțate de companie și comunicate angajaților Ford Craiova, în cadrul programului planului de revenire la serviciu în data 4 Mai 2020:

  • Completarea zilnică a unui formular online de autoevaluare a sănătății pentru a se permite accesul în uzină. Pentru a reduce potențialul risc de expunere a angajaților noștri, compania a decis să solicite angajaților să completeze un chestionar online sau pe hârtie înainte de a se deplasa la Ford și de a intra într-o unitate Ford. Acesta este un chestionar simplu privind starea de sănătate individuală.
  • Instalarea dispozitivelor de scanare a temperaturii la fiecare poartă de acces pentru a identifica persoanele care au febră. Nu toată lumea care are febră are COVID-19. Cu toate acestea, febra este frecvent unul dintre simptomele infectării cu acest virus. Pentru a proteja pe toți cei care lucrează în uzina Ford Craiova, persoanelor cu o temperatură corporală ridicată nu li se va permite accesul în uzină.
  • Angajații sunt rugați să păstreze o distanță de cel puțin 2 metri față de cei din jur și să evite formarea unor grupuri mai mari de 3 persoane.
  • Distanțare Socială – Angajații sunt sfătuiți să nu cumpere alimente neambalate și toate cantinele din secții, automatele, bucătăriile unde se prepară mâncarea și facilitățile din zona de odihnă (frigidere, cuptoare cu microunde) nu vor fi puse în funcțiune. Cu toate acestea, chioșcurile din interiorul uzinei vor fi redeschise, în timp ce plățile cu cardul sunt încurajate.
  • Igienă Personală – Întreg personalul din incinta companiei va fi obligat să poarte mască de față și, în plus, în anumite situații, o vizieră, pentru a reduce riscul de răspândire a infecției în fabrică. Compania a suplimentat nu numai materialele de curățare, dar și frecvența acestor activități în întreaga fabrică, începând cu luna Martie 2020. Angajaților li se va oferi, de asemenea, acces la materiale de curățare corespunzătoare, pentru a se asigura că își pot păstra curate propriile zone de lucru și că pot păstra o igienă personală corespunzătoare.
  • Transport către/de la Ford – Compania a contactat furnizorii de transport interni și externi și le-a comunicat să asigure suficiente autobuze / tramvaie pentru transportul public, cât și curse speciale suplimentare, deoarece este recomandat ca gradul de ocupare al mijlocului de transport să fie sub 50%. În cazul transportului personal, compania recomandă deplasarea a cel mult două persoane într-o mașină: șoferul și o persoană pe bancheta din spate, în partea opusă șoferului.

Dacia

În acord cu partenerii sociali, începând din 4 Mai 2020, producția pe platforma industrială Dacia de la Mioveni a fost reluată. La uzina Mecanică și Șasiuri lucrul se desfășoară în trei schimburi, la uzina Vehicule în două schimburi, iar la direcția Logistică România, într-un singur schimb. Din 11 Mai 2020, uzina Vehicule va funcționa în trei schimburi, iar activitatea de logistică va fi corelată cu redemararea uzinelor Groupe Renault din lume. Toate măsurile sanitare în vigoare, în România, au fost implementate astfel încât activitățile să se deruleze în condiții de protecție a sănătății angajaților.

Reluată parțial, în 21 Aprilie 2020, la uzina Mecanica și Șasiuri și în departamentul Presaj, la uzina Vehicule, producția la nivelul platformei se desfășoară normal, respectând condițiile de igienă și securitate.

Din prima zi de lucru a reluării parțiale, fiecare echipă a fost informată despre măsurile luate de către companie și despre regulile de urmat cu strictețe pentru a proteja sănătatea tuturor angajaților. Aceste măsuri vizează diferite etape de lucru. Traseul între domiciliu și locul de muncă, de la accesul în autobuz, până la accesul efectiv la postul de lucru de pe platforma industrială, respectând distanța socială. La sosire, angajaților li se verifică temperatura cu ajutorul unei camere termice. Accesul în interiorul platformei (ex. vestiare, ateliere de lucru, cantină, zone de repaus) se face respectând marcajele vizuale la sol, regulile de igienă și de distanță socială. Toate posturile de lucru sunt dezinfectate, iar angajații poartă măști de protecție.


Citește și…

Lasa un comentariu