Acasa Jeep Peste 400 de Jeep Grand Cherokee din Romania, rechemate in service din cauza selectorului de viteze

Peste 400 de Jeep Grand Cherokee din Romania, rechemate in service din cauza selectorului de viteze

de Adrian Mitrea

Selector Viteze Jeep (sursa - Jeep)

Jeep Grand Cherokee este rechemat in service pentru o actualizare de software a cutiei de viteze automate, care sa permita comutarea automata in treapta de parcare “Park” atunci cand soferul uita sa faca manual aceasta operatiune. In Romania sunt vizate 410 masini Jeep Grand Cherokee. Este vorba despre celebrul recall in care oamenii n-au inteles exact cum functioneaza noul selector de viteze, iar la nivel mondial campania de rechemare in service include peste 1,1 milioane masini.

“Este posibil ca, din neatentie, soferul sa nu cupleze pozitia Park inainte de a parasi autovehiculul. Acesta se poate deplasa, daca motorul este pornit, frana de stationare nu este cuplata si transmisia nu este in pozitia Park”, a anuntat Jeep.

In fond este o problema legata de modul in care oamenii inteleg functionarea masinii lor, dar si o problema de conceptie a software-ului pentru transmisie. Desi nu functioneaza gresit, software-ul, in versiunea lui initiala, poate conduce la accidente nedorite.

Cel mai celebru si tragic caz este cel al actorului Anton Yelchin (Star Trek), care a murit strivit de propriul Jeep.

Campania de rechemare in service ajunge, iata, si in Romania. Reparatia consta in instalarea unui software care include functia Auto Park ce elimina posibilitatea ca soferul, din neatentie, sa nu pozitioneze transmisia in Park inainte de a parasi autovehiculul.

La majoritatea masinilor moderne dotate cu transmisie automata, aceasta trece automat in modul Park atunci cand se intrunesc concomitent trei situatii: centura de siguranta a soferului nu este cuplata, usa soferului este deschisa, iar pedala de frana nu este apasata.

Din dorinta de preveni accidentele de orice fel, unele masini premium pur si simplu nu pleaca de pe loc, inainte (D) sau inapoi (R), daca usa de la sofer este deschisa (chiar daca soferul se afla in masina si are centura cuplata).

La fel ca si in cazul altor operatiuni de rechemare in service, remedierea defectului este gratuita, fiind suportata de fabricant.

In mod normal clientii masinilor afectate au fost contactati sau urmeaza sa fie contactati de catre dealeri pentru a fi invitati in service. In orice caz, posesorii de Jeep Grand Cherokee pot contacta si ei reteaua Jeep pentru a verifica daca masinile lor sunt vizate de aceasta campanie de rechemare in service.

AICI poti vedea toate campaniile importante de rechemare facute de producatorii auto, pe piata din Romania.

Lasa un comentariu