Acasa Nissan Renault-Nissan si Microsoft s-au aliat pe termen lung pentru dezvoltarea de servicii pentru masinile conectate la internet

Renault-Nissan si Microsoft s-au aliat pe termen lung pentru dezvoltarea de servicii pentru masinile conectate la internet

de Vlad Barza

Parteneriat Renault Nissan Microsoft (sursa - Renault)

Alianta Renault-NIssan a semnat un parteneriat cu Microsoft pentru a furniza servicii de cloud-computing care sa poate fi accesate de pe 20 de modele ale grupului franco-nipon. Utilizatorii vor putea sa monitorizeze masina de la distanta, sa plateasca din masina taxele de autostrada si sa faca foarte usor update de soft, „over-the-air”. Primele „roade” ale parteneriatului se vor vedea in 2018.


Microsoft va furniza servicii de cloud-computng pentru Renault-Nissan si va construi infrastructura de cloud pentru constructorul auto. Noile servicii bazate pe platforma Microsoft Azure vor fi prezente din 2018 pe 20 de modele auto si in deceniul viitor se vor regasi si pe masini autonome, alianta Renault-Nissan dorin sa lanseze 10 modele care se pot conduce singure.

Se fac tot mai multe aliante intre companiile auto si cele din tehnologie fiindca fiecare parte vine cu experienta din domeniul sau si o companie auto nu poate construi „in house” tot ce tine de sistemele tehnologice ale masinii conectate la internet.

Microsoft va construi si interfata prin care utilizatorii vor accesa serviciile online din masina.

Parteneriatul va permite o actualizare extrem de simpla over-the-air a soft-ului folosit pe masina, astfel incat nu va mai fi nevoie de un drum la service. Pe viitor vor putea fi actualizate rapid soft-urile masinii autonome sau cele care adauga automobilului noi capacitati de evitare automata a diverselor obstacole.

Datorita parteneriatului, soferii vor vedea rapid pe bord estimari legate de consumul de carburant si de cat va dura drumul si vor putea alege sa plateasca automat taxele de autostrada. Proprietarul masinii va putea de la distanta sa deschida masina pentru a i-o da unui prieten, fara sa fie nevoie de cheie fizica, iar printr-o aplicatie de mobil va putea monitoriza tot ce se intampla cu masina.

Masinile vor putea fi protejate de la distanta antifurt si se poate aplica si tehnologia de geofencing care permite instalarea unor „garduri” invizibile in jurul masinii, iar proprietarul este informat cand masina paraseste o anumita zona predeterminata. Optiunea este utila si daca parintii vor sa afle daca pe ascuns copiii le iau masina.

Lasa un comentariu